Škola, která se proslavila ve filmu Obecná škola, je zničená. | foto: Petr Ryska

Portál zveřejnil mylnou informaci, domy z Obecné školy se bourat nebudou

  • 4
Jako mylná se ukázala zpráva o tom, že se dnes Na Slatinách v Praze 10 začnou bourat budovy školy z českého filmu Jana Svěráka Obecná škola, kterou nedávno zveřejnila organizace Praha Neznámá. Její členové informaci nikde neověřili. Podle obvodní radnice není na demolici vydáno povolení.

Po zveřejnění informace o plánovaném zbourání budov školy dokonce společnost Praha Neznámá o velikonočním pondělí pořádala prohlídku areálu pro veřejnost. Lidé tak přicházeli s tím, že naposledy mohou vidět budovu školy, kde Jan Tříska ztvárnil legendárního postavu učitele Igora Hnízda.

Informace o chystaném bourání budov ale v úterý odmítl mluvčí Prahy 10 Vít Novák s tím, že pokud by někdo chtěl objekty poslat k zemi, potřeboval by od radnice povolení.

„A o něj nebylo dosud zažádáno. Informaci o možném bourání budov zveřejnili zástupci Prahy Neznámé, tato informace je však zřejmě zcela smyšlená,“ komentoval Vít Novák s tím, že zatím se nic bořit nebude.

I když je vlastníkem pozemku firma BesTen, budovy podle radnice stále patří hlavnímu městu. Praha 10 je měla pouze ve správě a neměla k nim přístup. „Prodej podle oficiálních informací doposud nebyl formálně dokončen. V katastru nemovitostí totiž stále figuruje jako vlastník budov hlavní město Praha,“ sdělil Novák.

Praha Neznámá vycházela jen z informace od správce

Organizace Praha Neznámá nejprve v úterý večer umístila na Facebook toto prohlášení: Obecná škola se ve středu bourat nebude. Omlouváme se všem fanouškům Prahy Neznámé za předchozí zprávu o demolici školy. Chtěli jsme vám o této události dát včas vědět. Z důvodu svátečních dnů však nebylo možno si tuto informaci u úřadu ověřit.

„Informaci o plánované demolici jsme dostali od pána, který tam na místě přebývá a říká o sobě, že je správce a hlídá to tam. Vycházeli jsme pouze z tohoto,“ vysvětloval dnes autor projektu Praha Neznámá Petr Ryska.

Čtvrť pro desítky tisíc lidí

Zastupitelé Prahy 10 loni v září schválili studii proměny pozemků mezi Michlí a Strašnicemi. Vyrůst by tu měla nová obytná čtvrť až pro 30 tisíc obyvatel. Studie slouží jako podklad k chystanému Metropolitnímu plánu, který má platit od roku 2023 a který by znamenal konec stavební uzávěry.

Podle plánů by měla v lokalitě převažovat obytná zástavba. Mají vzniknout i parky, největší z nich na ploše 12 hektarů. Kolem železničních zastávek Eden a Zahradní Město, které plánuje stavět Správa železniční dopravní cesty, by měla vzniknout lokální centra s obchody, službami či P+R parkovištěm.

Slatiny začaly vznikat v roce 1924. V domech žili váleční veteráni a dělníci, kteří stavěli železnici. V 50. a 60. letech bylo mnoho domů zbouráno. Teď jsou na zhruba 300 hektarech zahrádky, svérázné černé stavby a odstavené železniční vagony. Tvář místa zachytil Jan Svěrák ve filmu Obecná škola.

Bývalá studentka komentovala zážitky v domcích z Obecné školy

,