Ochránci přírody zaznamenali při novoročním ohňostroji tři zraněné labutě. Ilustrační snímek.

Ochránci přírody zaznamenali při novoročním ohňostroji tři zraněné labutě. Ilustrační snímek. | foto: Petr Topič, MAFRA

Pražský novoroční ohňostroj zranil řadu ptáků, dvě labutě uhynuly

  • 160
Novoroční ohňostroj odpalovaný z pontonu plovoucího na Vltavě mezi pražským Střeleckým ostrovem a Karlovým mostem zranil podle zástupců Českého svazu ochránců přírody řadu ptáků. Vyplašení a těžce zranění opeřenci padali podle nich přímo mezi přihlížející diváky. Nejméně dvě labutě uhynuly.

Tři poraněné labutě dopadly na nedaleký Mánesův most. "Jedna zemřela na místě, druhá pravděpodobně utonula poté, co ji policista zraněnou hodil do vody, a třetí s těžkým zraněním skončila v záchranné stanici Lesů hlavního města Prahy v Jinonicích," informoval Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

Zda tato labuť přežije, není zatím jisté. Podle informací ze záchranné stanice má labuť něco s krkem, protože nedokáže zvednout hlavu, veterináři však žádný konkrétní problém neodhalili. Labuť sledují a čekají, jak se její stav bude vyvíjet dál.

Ohňostroje způsobují podle Stýbla každoročně smrt stovek, možná i tisíců ptáků. "Hluk a záblesky ptáky vyplaší a oni polekaně vzlétnou. Protože však ve tmě nevidí, narážejí do nejrůznějších překážek," vysvětlil Stýblo.

To se podle jeho slov stalo i na Nový rok v Praze. "Hejno vyděšených labutí doslova sestřelily dráty trolejového vedení na Mánesově mostě. Zakrvácené a popálené labutě spadly přímo mezi diváky ohňostroje," popsal ochránce přírody.

Další ptáci padali přímo do vody. "Kolik jich bylo, se bohužel nedozvíme," řekl Stýblo.

V mnoha městech Evropy se podle něj vážně uvažuje o zákazu této zábavy, Paříž už ohňostroje dokonce zakázala.

"Praha však nikoli. Tady odpalování ohňostroje bezohledně umístili přímo na ostrov, kde každou noc přespávají stovky vodních ptáků," uvedl Stýblo.

Český svaz ochránců přírody se proto rozhodl podat podnět České inspekci životního prostředí na porušení zákona na ochranu přírody a krajiny.