Praha přivítala nový rok velkolepým ohňostrojem, připomněl revoluci

  • 341
Praha tradičně přivítala příchod nového roku ohňostrojem v centru metropole. Ten letošní připomenul třicáté výročí od sametové revoluce. Ohňostroj popsal listopadové události roku 1989. Prahou se rozezněla Modlitba pro Martu od Marty Kubišové či Náměšť od Jaroslava Hutky.

Příběh novoročního ohňostroje byl koncipován k výročí třiceti let od sametové revoluce a jako rozhovor dcery s otcem, který vyprávěl o sametové revoluci. Světelná show ukázala pět obrazů, každý znázornil jednu etapu cesty ke svobodě v roce 1989.

Ohňostroj trval téměř 11 minut a Praha za něj zaplatila 1,7 milionu korun. Jednotlivé obrazy nesly názvy Modlitba, Holé ruce, Jednota, Zakázané ovoce a Svoboda. 

Na začátku zazněl hudební symbol sametové revoluce, tedy píseň Modlitba pro Martu od Marty Kubišové

Následně diváci uslyšeli rozhovor mezi otcem a dcerou. Dívka se otce ptala, co se to hrálo za písničku, a také na to, proč lidé protestovali. „Tato písnička se stala symbolem našeho snažení,“ odpověděl otec.

Dodal, že ta doba byla nesvobodná a člověk nemohl dělat všechno to, co chtěl, a dokonce i některá hudba byla zakázána. Proto podle autora ohňostroje zazněli také Rolling Stones nebo Beatles. Diváci mohli slyšet hlasy demonstrantů z revolučních událostí a hesla z demonstrací 17.listopadu 1989.

Finále ohňostroje ukázalo, že všechno dobře dopadlo a lidé dosáhli svobody. Při této poslední části zazněla píseň Náměšť od Jaroslava Hutky a nakonec epická fanfára.

Na závěr promluvil pražský primátor Zdeněk Hřib. „Praha je jedno z nejkrásnějších historických měst na světě,“ řekl a dodal, že musí být také moderním místem k životu a vedení města čekají velké výzvy. 

Pražský ohňostroj se začal chystat už v neděli, kdy organizátoři do Letenských sadů navezli veškerou pyrotechniku, kterou začali rozmisťovat a zapojovat. Během úterý kontrolovali, zda vše funguje tak, jak má.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Minulý rok pražský ohňostroj připomněl vznik samostatného Československa v roce 1918 a také další události nejen „osmičkových“ letopočtů. Ohňostroj měl pět obrazů: První republika, Pražské povstání, Pražské jaro 1968, Sametová revoluce, a slavnostní závěr. Kromě netradičních speciálních efektů tvůrci začlenili i „tradiční“ římské svíce, ohnivé hřiby či květy pivoněk, ale také například efekty v barvách české trikolóry.