Krátce po odvolání starosty Pavla Čižinského začali jeho odpůrci oslavovat....

Krátce po odvolání starosty Pavla Čižinského začali jeho odpůrci oslavovat. (14.1.2020) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Jdi se oběsit. Přepřahání v Praze 1 provázely emoce, schůze skončí u soudu

  • 111
Volbu nového vedení Prahy 1 provázela místy vyostřená atmosféra mezi příznivci a odpůrci nové koalice. Lidé na sebe pokřikovali a mávali transparenty, některé měly značku pirátské strany. To rozčílilo přítomného šéfa poslanců této strany Jakuba Michálka, který přišel podpořit původní koalici.

Uskupení My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL a Iniciativa občanů) spolu s ODS, TOP 09 a ANO se na mimořádném zastupitelstvu podařilo odvolat starostu Pavla Čižinského (Praha 1 sobě) a s ním i celou radu. Starostou se stal Petr Hejma (STAN), který v dosavadní koalici zastával funkci místostarosty. 

Nicméně ihned po odvolání začali bývalí radní i členové jejich stran upozorňovat na procesní i obsahové nedostatky jak důvodové zprávy, tak nedodržení jednacího řádu. 

„Chtěl bych uvést, že toto jednání bude soudně napadeno, protože nebylo předem ohlášeno, že se bude hlasovat o nové radě. Může se tak stát, že sice bývalá rada bude legálně odvolaná, ale nová rada bude zvolená nelegálně a po rozhodnutí soudu městská část žádnou radu nebude mít,“ uvedl místopředseda kontrolního výboru Jan Hřebíček (Piráti), který promluvil během rozpravy.

Falešný Pirát s transparentem

K odvolání starosty Čižinského a všech radních z původní koalice Prahy 1 sobě, Pirátů, Zelených a My, co tady žijeme se zastupitelé dostali po téměř čtyřhodinové diskusi v poměrně bouřlivé atmosféře. 

V debatě o programu jednání vystoupilo několik občanů, převahu měli podporovatelé původní koalice. Od odpůrců v sále zazněly výkřiky jako „Jdi se oběsit.“, nebo „Otevřete okna, budeme je vyhazovat“. Na jednání dorazili i někteří příznivci nového vedení a nastupujícího starosty Hejmy s transparenty.

Jeden z nich rozčilil i poslance Jakuba Michálka (Piráti), který na zasedání zastupitelstva také promluvil. Při odchodu slovně zaútočil na muže s cedulí “Stydíme se za tebe, Pavle,“ jež byla opatřena značkou Pirátská strana. 

„Je to zmanipulovaná kampaň,“ křičel Michálek na člověka, který podle něho členem Pirátské strany nebyl. 

Svůj střet Michálek vysvětlil ve středu na svém Facebooku. „Pán řekl, že ze strany není, že mu to dali, ať s tím mává. Ani jsem se ho nedotkl. Úplně stejné praktiky jakoby podepsané Piráty používá proti nám mafie na Praze 4. Odmítám tyto dezinformace a pochybný způsob vedení kampaně v zájmu ovládnutí křesel v radě,“ napsal.

Koaliční smlouvu podepsalo obměněné vedení Prahy 1 už před jednáním zastupitelstva. Hejma před podpisem smlouvy kritizoval špatný přístup původních koaličních partnerů k úředníkům, kteří podle něj v důsledku toho odcházeli.

Špatné fungování úřadu byl ostatně jeden z důvodů, kterými tři zastupitelé z uskupení My, co tady žijeme odůvodňovali změnu koalice.

,