Po žháři pátrají policisté. Ilustrační snímek

Po žháři pátrají policisté. Ilustrační snímek | foto: HZS Olomouckého kraje

Neznámý žhář v Praze zapaloval v noci kontejnery, škoda je 85 tisíc

  • 3
Pražští policisté vyšetřují sérii požárů kontejnerů a odpadkových košů. Hasiči totiž museli v noci vyjíždět k patnácti zapáleným kontejnerům a popelnicím. Všechny byly podle vyšetřovatelů zapáleny úmyslně, proto se případem zabývá i policie.

Žhář zapaloval kontejnery celkem na území tří městských částí - Prahy 6, 7 a 20. Právě v Praze 7 žhář zapálil kontejnerů nejvíc, stalo se tak na pěti místech, v Praze 20 "pouze" na třech.

Kde hořelo

Praha 6
1:49 Osamocená, kontejner

Praha 7
2:38 Veletržní
, kontejner, škoda 7 tis. Kč
2:44 Schnirchova, kontejner
2:53 Františka Křížka, dva kontejnery. Škoda 14 tis. Kč
3:17 Osadní, tří kontejnery. Škoda 21 tis. Kč
3:18 Poupětova, kontejner. Škoda 7 tis.Kč

Praha 20
4:32 Třebešovská, čtyři kontejnery. Škoda 28 tis. Kč
4:38 Třebešovská, kontejner. Škoda 7 tis. Kč
5:54 Mečovská, popelnice. Škoda 1 tis. Kč

Zdroj: HZS Praha

První kontejner zapálil neznámý žhář v 1:49 v Osamocené ulici v Praze 6. Hasiči požár uhasili. Necelou hodinu poté v 2:38 se museli vydat do Veletržní ulice v Holešovicích.

"Příčinou vzniku požáru bylo úmyslné zapálení. Případ má místní a časovou souvislost s dalšími požáry kontejnerů," uvedla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Zatímco v prvním případě hořelo v plechovém kontejneru, v druhém případě se jednalo o plastový. Ten požár poničil, škoda je sedm tisíc korun.

Jen o pár minut po druhém případu totiž hořely dva plastové kontejnery v nedaleké ulici Františka Křížka. Příčina požáru - úmyslné zapálení.

Stejně to vypadalo v Osadní ulici, kde žhář zapálil hned tři kontejnery naráz. Škoda se v tomto případě vyšplhala na 21 tisíc korun.

Poté se žhář přesunul na území městské části Praha 20, kde si vyhlédl kontejnery na třech místech. Hned několik minut po sobě vyjížděli hasiči dvakrát do Třebešovské ulice, poté hasili ještě v Mečovské.

Škoda se nakonec vyšplhala celkem na 85 tisíc korun. "Bylo štěstí, že hořící kontejnery nenapáchaly větší škody. Mohly třeba poškodit okolo stojící automobily nebo omítky domů, jak se už v minulosti několikrát stalo," uvedla Adamcová.

Po žháři nyní pátrají pražští kriminalisté.