Dvacet tři dětí z letního tábora na Berounsku mělo zažívací obtíže. (10.8.2021)

Dvacet tři dětí z letního tábora na Berounsku mělo zažívací obtíže. (10.8.2021) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Děti měly otravu z jídla, letní tábor na Berounsku hygiena nezavře

  • 12
Krajští hygienici zveřejnili předběžné výsledky z šetření zdravotních potíží u dvou desítek dětí z tábora u obce Mrtník na Berounsku. Ze závěrů vyplývá, že příčinou nevolnosti byla s největší pravděpodobností večeře. Některé děti se už z nemocnice vrátily zpět do tábora.

„Výsledky předběžného šetření ukazují na to, že příčinou zdravotních potíží, které se projevovaly nevolností, zvracením a křečemi, bylo jídlo. Dle časové souslednosti od podání do prvních příznaků nejspíše večeře,“ sdělila mluvčí krajských hygieniků Dana Šalamunová.

Žádné z třiadvaceti dětí nemělo podle Šalamunové závažnější zdravotní problémy, postupně se proto vracejí zpět do tábora, který podle hygieniků může dál fungovat.

„Tábor jsme neuzavřeli, takže pokračuje dál. Provozovatel byl poučen o dodržování hygienických pravidel a postupu v případě dalšího výskytu obtíží,“ dodala Šalamunová.

Podrobnější informace o otravě jídlem budou hygienici ještě získávat z laboratorních rozborů a z podkladů z nemocnic, kde byly děti hospitalizovány.

Do letního tábora Záskalák vyjelo v úterý večer pět záchranářských posádek s vrtulníkem a se speciálním vozem Atego, který má kapacitu až pro dvanáct pacientů. 

Podle informací policie jídlo na tábor dodávala cateringová firma.