Pacient s nožem napadl personál slánské nemocnice, ochranka muže postřelila

  • 171
Pacient ve slánské nemocnici napadl v noci personál, pracovník ochranky jej postřelil do nohy. Podle policie měl pacient nůž a ostatní ohrozil.

„Je podezřelý z ublížení na zdraví ve stadiu pokusu,“ řekla kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Jednasedmdesátiletého pacienta přijala nemocnice v úterý se zdravotními problémy, byl hospitalizovaný na interním oddělení. Dnes po půlnoci se začal sebepoškozovat a tím se ohrožovat na životě, v čemž se mu zdravotníci snažili zabránit.

„Muž začal být velmi agresivní,“ uvedla Nováková. Ani čtyřem lidem z personálu se nepodařilo pacienta zklidnit, navíc hrozilo, že je muž vážně zraní.

Muž se vrhl s nožem i na přivolanou ostrahu, její pracovník použil zbraň, střela zasáhla pacienta do nohy. Poté jej zdravotníci zpacifikovali, dali mu léky na zklidnění a také mu okamžitě ošetřili střelnou ránu. Podle mluvčí je nadále v nemocnici.

Zatím není jasné, proč pacient na personál zaútočil. Podle ředitele nemocnice Štěpána Votočka byl muž klidný. 

„Pacient se až do útoku projevoval klidně, příčinu rozvoje agresivity a stavu snížené příčetnosti objasní psychiatrické vyšetření,“ řekl iDNES.cz Votoček, který měl v době incidentu službu na oddělení intenzivní péče a byl přímým účastníkem napadení.

Nůž si pacient přinesl s sebou do nemocnice, ale nikdo o tom nevěděl, protože personál nemůže prohledávat osobní věci pacientů. Podle Votočka se proto podobné incidenty čas od času stávají. 

„Zvláště u starších pacientů se stává, že v době hospitalizace mohou být zmatení. I v tomto případě byl podle mého názoru pacient nepříčetný a z ničeho bych ho neobviňoval,“ uvedl ředitel nemocnice.

Nikdo z personálu podle Votočka neutrpěl psychickou újmu. „Byla to spíše nepříjemnost, než velký incident,“ dodal.

,