Krajský soud v Praze řeší kauzu penzisty Jaromíra Baldy, který zavinil nehodu...

Krajský soud v Praze řeší kauzu penzisty Jaromíra Baldy, který zavinil nehodu dvou vlaků ve Středočeském kraji. Motivem byla údajně nenávist k muslimům. Obžalován je z terorismu, za což mu hrozí trest pět až 15 let (7.1.2019) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Čtyři roky pro seniora za teroristický útok platí, řekl Nejvyšší soud

  • 78
Nejvyšší soud odmítl dovolání Jaromíra Baldy, který dostal čtyři roky vězení za teroristický útok na železnici a za vyhrožování teroristickým činem. Muž v létě roku 2017 na Mladoboleslavsku pokácel strom, který spadl na trať a způsobil nehodu dvou vlaků. Na místě nechával letáky, které měly vyvolat strach z islámu a migrantů.

„Nejvyšší soud podané dovolání obviněného jako celek odmítl, neboť shledal, že je zjevně neopodstatněné,“ napsal předseda dovolacího senátu Jan Bláha v usnesení, které dnes na úřední desce zveřejnil Nejvyšší soud v Brně.

Dovolání směřovalo proti pravomocnému verdiktu potvrzenému Vrchním soudem letos v dubnu

Podle rozsudku čeká jednasedmdesátiletého penzistu Jaromíra Baldu ambulantní psychiatrická ochranná léčba a úhrada škody 300 tisíc korun.

Balda v létě 2017 pokácel motorovou pilou strom, který spadl na trať u Mladé Boleslavi a další u Bělé nad Bezdězem. Způsobil nehodu dvou vlaků, které podle expertů jen šťastnou náhodou nevykolejily.

Ve středních Čechách Balda šířil také letáky, které měly vyvolat strach z islámu a migrantů. 

U soudu senior své jednání vysvětloval tím, že měl strach o „české plémě“ a české písničky, ale plánování teroristického útoku popřel s tím, že zabít nikoho nechtěl.

Za teroristický útok mu hrozil trest ve výši od pěti do patnácti let vězení.

Žalobce vzhledem k okolnostem navrhl u Vrchního soudu trest pod spodní hranicí sazby, ale obhajoba i státní zástupce se proti rozsudku odvolali. Obhájce argumentoval tím, že šlo o obecné ohrožení.