Dětské hřiště U Vodárny na pražských Vinohradech

Dětské hřiště U Vodárny na pražských Vinohradech | foto: MF DNES

Nejkrásnější dětské hřiště je v Praze na Vinohradech, ukázala anketa

  • 1
V Praze 2 a 3 je dohromady přes čtyřicet dětských hřišť. Jen některá z nich se ovšem mohou pyšnit tituly nejkrásnější nebo nejoblíbenější. Tím prvním se v internetové anketě stalo zrekonstruované hřiště U Vodárny na Vinohradech, obyvatelé "trojky" mají nejraději areál na Parukářce.

O tom, která hřiště jsou nejkrásnější a nejoblíbenější, hlasovali rodiče ve dvou anketách. Tou první bylo hlasování na internetu o Nejlepší dřevěné hřiště roku 2011, ve kterém s přehledem zvítězila druhá městská část se svým novým hřištěm U Vodárny.

Rekonstrukcí prošlo v roce 2009. Nachází se v parčíku mezi ulicemi Slezská, Kladská, Korunní a U Vodárny. V soutěži porazilo dalších osmadvacet sportovišť a areálů z celého Česka.

Nejlepší dětská hřiště

Praha 2

* U Vodárny
* U Draka v Riegrových sadech
* v parku Folimanka

Praha 3

* areál na Parukářce
* na Balkáně
* vnitroblok Radhošťská

"Výhra nás velmi potěšila, většinu větších hřišť jsme totiž v minulých pěti letech dokončili. Při obnově Havlíčkových sadů ještě plánujeme opravit dolní hřiště U Štiky," slíbil místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek.

Maličká, byť velmi hustě osídlená Praha 2, pečuje o dvanáct obecních hřišť. I kdyby se sebevíc snažila, s některými dětskými plácky zatím nic nesvede. Jako například s hřištěm na Karlově náměstí. "Jeho přestavbě stále brání nejasný plán obnovy celého náměstí. Dokud ho památkáři neschválí, nemůžeme tam začít nic pořádného dělat," podotkl Vondrášek.

Druhá městská část se navíc musí vyrovnávat ještě s dalšími problémy, které se týkají hřišť. Totiž s vandaly. Ti v noci ničí opravená hřiště. "Platit kustody a ochranku nás potom stojí velké peníze," dodal vinohradský místostarosta.

Parukářka má krásné hřiště, ale hyzdí ji psí hovínka

Radnice Prahy 3 pak vyhlásila svoji vlastní anketu mezi místními obyvateli. Ta měla zjistit, na které hřiště na "trojce" chodí rodiče se svými dětmi nejraději. Tady zvítězilo nové hřiště na Parukářce s netradičními herními prvky.

"Na vrchu Sv. Kříže nám nic nechybí, jen nám vadí množství psích hovínek na trávnících," napsala do anketního lístku jedna z maminek, jejíž děti rády zkoušejí všechny místní atrakce - domek na pružinách, vláček, klouzačky, kolotoč, hrazdu nebo lanovou pyramidu či lanovku.