Ve Staré Huti u Dobříše havaroval záchranářský vrtulník, na místě jsou všechny...

Ve Staré Huti u Dobříše havaroval záchranářský vrtulník, na místě jsou všechny složky IZS (15.prosince 2018). | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Za nehodu vrtulníku u Dobříše mohlo patrně oslnění, škoda je 80 milionů

  • 2
Generální inspekce bezpečnostních sborů odložila případ vrtulníku létajícího pro záchrannou službu, který loni havaroval při přistávání ve Staré Huti u Dobříše na Příbramsku. Poškozením vrtulníku vznikla škoda 80 milionů korun. Pilotovi nebylo prokázáno zaviněné jednání, nebyl spáchán trestný čin.

Vrtulník havaroval v sobotu 15. prosince časně ráno. Nikdo se nezranil. Nehoda se stala při přistání na hřišti, stroj se poškodil o kovovou konstrukci. Podle některých informací způsobilo nehodu oslnění pilota světlem ze země.

Pilot byl podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) plně způsobilý k letu a hlavní příčinou nehody bylo nezvládnutí techniky pilotáže v konečné fázi přistání.

„Dále měl vrtulník podle závěrečné zprávy ministerstva vnitra platné osvědčení a nebyla u něho zjištěna žádná závada nebo porucha. Oslnění pilota světlem, které bylo uváděno, se jeví jako nejpravděpodobnější příčina, avšak toto nebylo možné z naší strany s určitostí prokázat,“ uvedla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Pilotovi podle ní nebylo prokázáno zaviněné jednání. „Nejedná se tedy o spáchání trestného činu nebo jiného protiprávního jednání, a proto jsme celou záležitost ukončili odložením věci,“ dodala mluvčí.

Vrtulník letěl k vážně zraněnému muži, kterého srazil vlak, na palubě byla v době nehody pouze posádka. Pacient, pro nějž vrtulník letěl, přišel o nohu, měl vážně poraněnou hlavu a byl v hlubokém bezvědomí. Do nemocnice ho převezla sanitka.

15. prosince 2018

Havarovaný vrtulník byl typ Eurocopter EC 135 T2 s registrační značkou OK-BYB. Stroj byl podle dostupných informací vyroben v roce 2004, jeho cena byla v době nákupu asi 112 milionů korun. Měl poškozený hlavní rotor, částečně odlomená byla také ocasní část. Poškozena byla i kovová konstrukce hřiště, škoda byla vyčíslena na 30 tisíc korun.

Poškozený vrtulník nahradil záložní stroj. Provozovatelem vrtulníku je policie, ze základny na letišti v Ruzyni létal pro účely záchranné služby.

Policejní vrtulník stejného typu havaroval také v březnu 2011. Při cvičném letu byl stroj poškozen při přistávacím manévru u Slaného na Kladensku. Ani tehdy se nikdo nezranil, vznikla pouze značná škoda.

15. prosince 2018

,