Řidička sportovního maserati poničila pět aut před sebou. (10. srpna 2013) | foto: Policejní deník.cz

Žena bourala při 177 km/h a domáhala se vyplacení pojistky, u soudu neuspěla

  • 212
Nejvyšší soud zamítl dovolání řidičky, která v roce 2013 s luxusním sportovním vozem způsobila nehodu v Praze, když zřejmě závodila na silnici. Pojišťovna jí výrazně snížila plnění z havarijní pojistky, protože žena s autem jela rychlostí 177 kilometrů v hodině. Soud konstatoval, že na to pojišťovna měla právo.

„Za této konkrétní specifické situace musela žalobkyně vědět, že může škodu na svém vozidle způsobit, a s takovým důsledkem byla srozuměna,“ stojí v rozsudku.

Soud se věnoval výkladu pojmu nahodilá událost. Ten je podstatný pro vypořádání pojistné události. Pojišťovna měla vzhledem k okolnostem nehody právo výrazně snížit plnění z havarijní pojistky, plyne z rozhodnutí dostupného na úřední desce.

„Nejde v takovém případě o pouhou nedbalost pojištěné, ale o případ nepřímého úmyslného jednání, které nepředstavuje nahodilou událost podle pojistných podmínek ani zákona o pojistné smlouvě,“ rozhodl Nejvyšší soud. 

Potvrdil tak stanovisko Obvodního soudu pro Prahu 1 a Městského soudu v Praze.

Nehoda se stala v srpnu 2013 ve Strakonické ulici. Média tehdy informovala o honičce cizinců ve vozech bugatti, ferrari a maserati, která skončila hromadnou nehodou šesti aut. Řidička maserati ve vysoké rychlosti narazila v levém pruhu do kolony osobních aut. Několik lidí utrpělo lehká zranění. Řidička později dostala podmínku a zákaz řízení za obecné ohrožení z nedbalosti.

Havarijní pojistka byla uzavřená na částku 2,25 milionu korun. Pojišťovna však vyplatila jen asi 320 tisíc korun. Plnění snížila o spoluúčast, podpojištění a zejména o 80procentní sankci vyplývající z okolností nehody. Po rozhodnutí Nejvyššího soudu je potvrzené, že řidička havarijní pojistku v plné výši nedostane.

,