Řidič na Benešovsku sjel do rybníka, svědek mu držel hlavu nad vodou

  • 9
V sobotu večer zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému u nehody auta na Benešovsku, které sjelo ze silnice do rybníka. Před příjezdem hasičů zaklíněnému řidiči v autě poskytoval první pomoc svědek nehody, který vlezl do automobilu a muži držel hlavu nad vodou.

„V sobotu ve 20:55 nám svědek oznámil, že v Bystřici u Benešova je auto v rybníce,“ řekla iDNES.cz mluvčí krajské policie Vendulka Marečková. Pětasedmdesátiletý řidič z neznámých příčin sjel bokem do Splavského rybníka. V automobilu cestoval sám. 

Při příjezdu hasičů byl poraněný muž zaklíněn v autě a první pomoc mu poskytoval jeden ze svědků. „Před příjezdem jednotek u nehody zastavil kolem jedoucí řidič, odvážně vlezl do havarovaného vozidla, vytáhl bezvládnému řidiči hlavu z vody a držel ji nad hladinou,“ uvedl iDNES.cz mluvčí krajských hasičů Jaroslav Gabriel.

Hasiči muže, který byl zraněný, vystřihali pomocí hydraulického zařízení z automobilu ven. Po osmnácti minutách po začátku zásahu ho předali do péče záchranné služby.

„Muž utrpěl mnohočetné pohmožděniny, byl podchlazený. Po zajištění jsme ho transportovali do nemocnice,“ popsala iDNES.cz mluvčí záchranné služby Petra Effenbergová.

Na místě nehody byly dvě jednotky hasičů - místní dobrovolná a profesionální z Benešova. „S ohledem na informaci, že auto je vodě, vyjeli hasiči k místu s více kusy techniky,“ uvedl Gabriel. Automobil byl pravým bokem ve vodě, hasiči si ho pootočili. Po předání zraněného záchranářům vozidlo vytáhli z rybníka na břeh, kde si ho převzala odtahová služba. 

„Poté jsme řešili na hladině drobný únik provozních kapalin. Zasypali jsme je speciálním sorbentem, který plave na vodní hladině a ropnou látku nasákne. Poté jsme ho sesbírali,“ popsal Gabriel.

Příčinami, okolnostmi a mírou zavinění se zabývají policisté. Mluvčí policie nedokázala specifikovat, zda nehoda způsobila nějaké dopravní komplikace.

,