Byla jsem nepříčetná, tvrdí nově žena o spuštění protipožárního systému muzea

  • 20
Od uzavřené dohody se státní zástupkyní o vině a trestu odstoupila u soudu žena, která v březnu v Národním muzeu spustila bezdůvodně protipožární systém a utekla. Způsobila tím škodu tři miliony korun. Soud měl dohodu již jen projednat, žena mu však předala posudek, podle něhož byla při činu nepříčetná.

Obviněná žena změnila obhájce i názor na uzavřenou dohodu. „Takto se dohodnout nechtěla, nešlo o svobodný projev vůle,“ řekl v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 1 její nový advokát.

„Souhlasím s tím, že s dohodou nesouhlasím,“ prohlásila žena, když se jí předseda senátu Ondřej Lázna zeptal, zda rozumí tomu, co se v jednací síni odehrává.

Obhájce předal soudu vyhotovený posudek, podle něhož byla jeho klientka v době, kdy hasicí systém spustila, nepříčetná. Policie má přitom k dispozici jiný posudek, který tvrdí, že pachatelka věděla, co činí, a byla při smyslech.

„Dohoda o vině a trestu se neschvaluje a věc se vrací do přípravného řízení,“ oznámil po poradě s přísedícími soudce Lázna. Rozpor ve znaleckých posudcích by podle jeho názoru mělo vyřešit ústavní zkoumání obviněné ženy. Zda a jak bude nutné doplnit dokazování, teď musí posoudit státní zastupitelství, které zároveň rozhodne, jestli nakonec podá obžalobu.

Událost se stala 31. března po 16. hodině v Nové budově Národního muzea. „Poté, co žena vešla do jedné z místností, zamířila rovnou k tlačítku požárního alarmu a zmáčkla ho,“ popsal policejní mluvčí Jan Rybanský. Toto tlačítko však sloužilo pouze pro zrušení a blokaci alarmu, a proto se neaktivoval žádný systém.

Zřejmě proto žena pokus ve vedlejší místnosti zopakovala, rozbila ochranné sklo a opět zmáčkla tlačítko. „Tentokrát spustila systém hasicího zařízení, spočívající ve vypuštění hasicího plynu, který z místnosti zasažené požárem vytlačí vzduch, a oheň tak efektivně eliminuje,“ vysvětlil mluvčí.

5. dubna 2022

Do místnosti tak žena zbytečně vypustila hasicí plyn ze dvou několikasetkilogramových nádrží, čímž způsobila škodu ve výši tří milionů korun. Z místa utekla, zachytily ji však bezpečnostní kamery a také si jí všimlo několik návštěvníků.

Začátkem dubna zveřejnili policisté video, díky němuž se jim podařilo podezřelou ženu za několik hodin ztotožnit. Nyní je stíhána za trestný čin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení se sazbou od jednoho roku do šesti let vězení.