Národní divadlo po 140 letech znovu „hořelo“. Hasiči dorazili v minutách

  • 13
Národní divadlo si spolu s pražskými hasiči dnes připomnělo 140 let od požáru své historické budovy. Divadlo vyhořelo 12. srpna 1881 jen dva měsíce od svého otevření. V 17:00, tedy v čas, kdy tehdy vypukl požár, dorazily na vltavské nábřeží jednotky hasičů a ukázali zájemcům, jak vypadá hašení střechy dnes.

K budově divadla dnes přijelo v pět hodin odpoledne, kdy vypukl i původní požár, šest moderních hasičských vozů.

Ze dvou se vztyčily žebříky s plošinami, které vynesly čtveřici hasičů s hadicemi až nad střechu stavby. Odtud hasiči památku několik minut kropili vodou, dokud ji „nezachránili“.

Tři jejich kolegové v dobových bílo-červených uniformách a černých helmách mezitím dole u zadního vchodu do divadla marně pumpovali malou ručně poháněnou stříkačkou. Jeden z nich poté konec zásahu odtroubil na polnici.

K vidění tak byl působivý kontrast mezi aktuální a starou technikou používanou k hašení ohňů.

„Víme, že už nikdy nemůže shořet žádné divadlo, natož Národní. Před těmi 140 lety to hasiči trochu nestihli,“ komentoval dnešní ukázku hasičských dovedností ředitel ND Jan Burian. Zástupci hasičů ale jeho slova mírnili. „Nemusí být pravda, že uhasíme vždy všechno,“ upozornil nový generální ředitel sboru Vladimír Vlček.

Zástupci hasičů ale jeho slova mírnili. „Nemusí být pravda, že uhasíme vždy všechno,“ upozornil nový generální ředitel sboru Vladimír Vlček. „Dokážeme zde být velmi rychle – do čtyř minut od vyhlášení poplachu. Přeji si ale, abychom zde zasahovat nemuseli,“ doplnil šéf pražských hasičů Luděk Prudil s tím, že v budově – zejména v jejím podzemí – jsou pro likvidaci požáru složité podmínky.

Divadlo u příležitosti dnešního výročí připravilo ve spolupráci s Národním technickým muzeem a Národním muzeem na přilehlé piazzettě výstavu, která na několika panelech mapuje okolnosti vzniku požáru i jeho následky. K vidění jsou dobové fotografie, technické nákresy stavby nebo titulní strana Národních listů, která o zkáze informovala slovy „Zalkej vlasti! Zastři sobě tvář Čechie! Veliké Národní divadlo shořelo!“.

Národní divadlo se 11. června 1881 otevíralo nedokončené u příležitosti návštěvy následníka rakousko-uherského trůnu Rudolfa s novomanželkou Stefanií.

V budově se pak přes léto pracovalo na jejím dokončení a mimo jiné na střeše klempíři montovali hromosvod. Údajně kvůli jejich nepozornosti divadlo zachvátil požár. Ničivý živel hasiči zlikvidovali až druhý den ráno.

Oheň tehdy zcela zničil střechu, jeviště i hlediště, hasičům se ale podařilo zachránit vestibul, foyer, lodžie nebo archiv a bez větší úhony vyvázlo i sousední Prozatímní divadlo.

Okamžitě po požáru začala druhá sbírka na Národní divadlo a 18. listopadu 1883 bylo Národní divadlo podruhé slavnostně otevřeno, opět Smetanovou Libuší.

,