Praha kvůli zvýšené hladině Vltavy rozhodla o preventivním uzavření náplavek....

Praha kvůli zvýšené hladině Vltavy rozhodla o preventivním uzavření náplavek. (14. května 2021) | foto: Petr TopičMAFRA

Praha ruší pohotovost u Vltavy, otevírají se náplavky i Čertovka

  • 2
Pražané se mohou od poledne opět projít po náplavkách, které byly uzavřeny v pátek večer kvůli zvýšené hladině Vltavy. Otevírají se také protipovodňová vrata na Čertovce. V případě zvýšení hladiny mohou být omezení opět zavedena. Pršet má ještě v dalších dnech.

Kromě otevřených náplavek a vrat na Čertovce, se dnes do provozu vrátí také pražské přívozy. Zatím se ale neotevře plavba v části Vltavy u Holešovic, neboť Povodí Vltavy musí nejprve vytyčit plavební trasy pomocí bójek.

Magistrát i přes zlepšující se situaci nabádá k opatrnosti. 

„Vzhledem ke zvýšenému průtoku vody v řece je třeba, aby občané dbali zvýšené opatrnosti zejména u kraje břehu. Podle informací z Povodí Vltavy, pokud nenastanou mimořádně silné deště, situace by měla být nadále pod kontrolou v rámci regulace vltavské kaskády a k dalším protipovodňovým opatřením by se nemuselo přistupovat,“ uvedl radní Jan Chabr (TOP 09).

V Česku i další týden proprší. Teploty se však přiblíží k dvaceti stupňům

První povodňový stupeň byl v pražské Chuchli vyhlášen minulý týden v noci z pátku na sobotu. Průtok Vltavy je podle mluvčího od noci příznivý a dnes dopoledne v 10:00 hodin byl 403 metrů krychlových za sekundu, což je pod hranicí prvního stupně povodňové aktivity.

,