Nádraží Vyšehrad (26.2.2020)

Nádraží Vyšehrad (26.2.2020) | foto: Yan Renelt, MAFRA

Nádraží Vyšehrad chce Praha koupit, nebo vyvlastnit, mohlo by skrýt epopej

  • 43
Pražský magistrát zvažuje odkoupit chátrající nádraží Vyšehrad a po rekonstrukci do budovy třeba vystavit Slovanskou epopej. O výkupní ceně se nyní jedná. Ve hře je i vyvlastnění památky, podle části vedení magistrátu je totiž záchrana budovy ve veřejném zájmu. Jednání potrvají do poloviny roku.

Zahraniční vlastník nyní za památkově chráněnou budovu požaduje 117 milionů korun, magistrát je ochotný za historické nádraží zaplatit asi 67 milionů.

„Město může vykupovat pouze za cenu v místě obvyklou. Nemůžeme vykoupit jakoukoliv nemovitost v Praze za jakoukoliv cenu. Musíme se držet znaleckých posudků,“ vysvětlil radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

K vyvlastnění by mohlo dojít v případě, že se Praha nedohodne na ceně s majitelem nemovitosti. Důvodem k takové úvaze je podle radních to, že se současný majitel o památku nestará.

O případném vyvlastnění se však v pražské magistrátní koalici Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) bude podle Chabra jednat až tehdy, bude-li jednání s vlastníkem budovy neúspěšné.

Zatímco podle Chabra je vlastnické právo nedotknutelné a vyvlastnění památky by nyní spíše nepodpořil, předseda zastupitelů Spojených sil a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) je opačného názoru.

„Jsem přesvědčený, že politické řešení není koukat dalších dvacet let na padající nádraží. Vyvlastnění je ve veřejném zájmu,“ sdělil Pospíšil.

Pražský magistrát také zjišťuje, zda je místo vhodným objektem pro umístění Slovanské epopeje. Rozhodnou během jednoho či dvou měsíců. Pro výstavu cyklu dvaceti velkoformátových obrazů Alfonse Muchy by vyšehradské nádraží mohlo být doplněno přístavbami.

Pokud objekt vhodný nebude, mohlo by být bývalé nádraží přestaveno na byty či kanceláře.

,