V Praze se konalo mistrovství ČR v kuličkách (28.května 2016).

V Praze se konalo mistrovství ČR v kuličkách (28.května 2016). | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Mistři ovládli pražský Petřín, uspořádali mistrovství ČR v kuličkách

  • 3
Celou sobotu se parkem pod pražským Petřínem ozýval cinkot kuliček a povzbuzujících hlasů. Odehrávalo se tu totiž mistrovství České republiky v kuličkách. Účastnilo se ho téměř sedm desítek fanoušků tohoto sportu celkově na 19 důlcích.

O titul mistra se mohl ucházet každý, kdo se do čtvrt na jedenáct zapsal u pořadatelky tohoto utkání, patnáctileté Kateřiny Mišovičové, jejíž celá rodina patří mezi vášnivé hráče kuliček.

„Myslela jsem si, že je to hra jen pro děti,“ říká s úsměvem jedna z kolemjdoucích při pohledu na zástup dospělých u důlků.

Zahrát si ale přišli nejen dospělí, ale i jejich děti, několik studentů, nebo babiček. Podle jednoho z „kuličkářů“ nejde tolik o vítězství, ale je to také o seznámení s novými lidmi a snaze je pokud možno do tohoto sportu také zatáhnout.

Na třetím místě se umístila Ivana Dlouhá, druhý byl Martin Smetana a titul mistra České republiky letos získala Veronika Šťastná.

Pravidla kuliček jsou jednoduchá. Proti sobě stojí dva hráči, každý s deseti skleněnými kuličkami o průměru 16,5 milimetru. Nejdříve oba hodí jednou kuličkou a kdo jí má k důlku blíž, vybere, kdo bude začínat.

Začínající hráč pak vyhází všech deset kuliček co nejblíže důlku, následně to samé protihráč. Opět se porovná vzdálenost od důlku a kdo má kuličky nejblíže, ten začne cvrnkat. První hráč, který vstřelí všechny kuličky do důlku o průměru deset centimetrů, vyhrává.