Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Při převozu uhořel v nákladním autě na Kolínsku cirkusový lev

  • 26
Při požáru nákladního auta na Kolínsku uhořel ve čtvrtek odpoledne lev. Hasiči našli už jen ohořelé tělo. Jednalo se o zvíře vystupující v cirkusu, který se přesouval na jiné místo. Příčinou požáru je technická závada.

Jednotka hasičů vyjela k požáru ve třináct hodin. Na místě byli hasiči z Českého Brodu.

„Po uhašení jsme našli torzo ohořelého těla lva. Majitel je na místě,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Prvotní informace hovořily o tom, že jde o zvíře přímo z cirkusu. Lvy má v Česku například Humberto, Aleš, Carini nebo Jo-Joo. Nakonec se ale ukázalo, že je vše jinak.

Podle informací iDNES.cz je ale majitelem lva soukromník, který se zvířetem mezi jednotlivými cirkusy přejížděl a vystupoval v rámci jejich programu.

Příčiny požáru nyní vyšetřuje policie. Podle Kerekové je jí technická závada.

Majitel lva nabíjel od středečního odpoledne akumulátor, proto pravděpodobně došlo k přehřátí. Způsobená škoda na autě je 70 tisíc korun, na lvu a rekvizitách 150 tisíc. Majitel nyní musí doložit všechny doklady týkající se přepravy.

„O události nás informovali hasiči, na místo jsem poslal našeho inspektora. V současné době zjišťujeme důvody toho, co se stalo. Pokud by tam bylo zavinění ze strany přepravce, došlo by k porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Vše se ale teprve vyšetřuje,“ uvedl pro iDNES.cz ředitel Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj Zdeněk Císař.

Policie se bude případem nadále zabývat. Torzo lva bude převezeno do kafilérie.