VIDEO: Tango roztančilo u piana cestující na hlavním nádraží v Praze

  • 13
Stačil jeden bleskový nápad, několik telefonátů a ... projekt Piana v ulicích mohl u Pražanů sbírat další body. Samotné piano sice hlavní roli tentokrát nehrálo, prostor kolem něj na pražském hlavním nádraží si však v úterý večer zabrali tanečníci. Nakonec se přidali i kolemjdoucí.

"Cítil jsem, že ten prostor na hlavním nádraží leží ladem a tak jsem ho chtěl nějak využít," usmíval se v rozhovoru s iDNES.cz kavárník Ondřej Kobza, který s nápadem pian, na něž si může zahrát opravu každý, přišel loni v létě.

Nyní oslovil svou známou z lekcí argentinského tanga a celé tři hodiny od 20 do 23 hodin se u piána zpívalo a tančilo.

"Tango a ulice patří k sobě, vždyť v ulicích vlastně vznikalo," uvedla Radka Šulcová z taneční školy Caminito.cz.

A zájem o tanec v hale hlavního nádraží  byl. Ke studentům taneční školy se za doprovodu živé hudby postupně přidali i někteří zvědavci, kteří produkci okukovali.

"Celkem se na improvizovaném pódiu vystřídalo asi 150 tanečníků, několik desítek pak program sledovalo," řekla Šulcová. Atmosféru si pochvalovala. "Nečekala jsem takový zájem, pro ty lidi to byla myslím příjemná změna."

Pozitivně akci vnímal i Kobza. "Bylo zajímavé sledovat, jak lidé stoupající po eskalátoru z metra mění svůj výraz v obličeji. Bylo to až dojemné," řekl. "Možná to je předzvěst časů, jak by někdy mohla Praha vypadat co se týče využití veřejného prostoru."

Kobzův projekt Piana v ulicích se v hlavním městě těší nesmírné popularitě. Mezi lidmi velmi zabodovala například videa, kde hraje na piano dopravní policista v uniformě i bezdomovec, který na ulici zahrál Vltavu.  Nově si hrou na klavír mohou zkrátit čekání i cestující na letišti v Ruzyni (čtěte zde).

"Tak velký zájem jsem opravdu nečekal. Asi veřejnost čekala na nějakou věc mimo zažitý systém. Mám radost," poznamenal Kobza.

Piana rozšířil i do dalších měst - například do Pardubic, Ostravy, či Brna. "Ale už teď se mi hlásí i další města a vesnice, že mají zájem. Projekt tak rozhodně nekončí," uzavřel kavárník.