Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Mladík si v zimě přicvakl pouta. Zarostly do masa a čeká ho amputace

  • 270
Do úrazové ambulance nemocnice v Praze 6 přišel v pátek mladík s pouty přirostlými k pravé ruce. Za tři čtvrtě roku je tkáň prorostla natolik, že ho zřejmě čeká amputace. Osmadvacetiletý muž historická pouta našel, když v lednu s kamarádem vyklízel byt a jako ozdobu si je připevnil na ruku.

Mladík brzy zjistil, že historická pouta s vyraženými písmeny STB nejdou z ruky sundat. Část pout se mu podařilo „mechanicky odstranit,“ ale zbytek mu na pravé ruce zůstal.

S odstraněním zbytku nespěchal. Po čase však přeci jen došel na jednu ze služeben policie. Tam se však ukázalo, že od starých pout nejsou klíče k dispozici, a tak policisté odkázali nešťastníka na policejní muzeum.

„Ani tam muž neuspěl a odešel tak s nepořízenou a situaci už dál neřešil. Když pak ale v pátek přišel do nemocnice za lékařem na ošetření, ten mu s ohledem na skutečnost, že pouta už přirostla do tkáně a ruka tak byla nehybná, doporučil amputaci,“ uvedla mluvčí pražské policie Jana Rösslerová.

Lékaři mladíka bez domova ošetřili, ale protože nebyl ohrožen na životě, tak ho propustili. „Protože není řádně pojištěný, odkázali ho na příslušné zdravotnické zařízení v místě bydliště, což je v tomto případě Jablonecko. Mladého muže tak čeká cesta do tamní nemocnice, kde si nechá amputovat část ruky,“ přiblížila další osud mladíka mluvčí policie.