Zapálil kontejnery, den poté ho policisté zadrželi v davu demonstrantů

  • 1
V sobotu večer zapálil několik kontejnerů na Praze 7 a už o den později měl pouta na rukou. Navíc si ho policisté našli přímo v davu demonstrantů. Řeč je o mladíkovi, který kvůli škodě za 140 tisíc a poškození může jít až na jeden rok za mříže.

Kontejnery na papír a plast vzplály v sobotu krátce po půlnoci v Janovského ulici poblíž Strossmayerova náměstí. O pět minut později se stejná situace opakovala u tramvajové zastávky Vltavská.

Ještě před příjezdem hasičů se požáry se snažili eliminovat policisté hasícími přístroji, které mají ve služebních vozech. "To se jim sice ne zcela podařilo, nicméně tato snaha zabránila mnohem větším škodám, především na poblíž zaparkovaných vozidlech," uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Kamerové záznamy následně jen potvrdily, že kontejnery zapálil neznámý muž.

To však policistům nezabránilo, aby pachatele dopadli. "O den později totiž mladíka poznali v davu demonstrantů na Jungmannově náměstí," dodal Hulan. Shromáždění bylo jedno z řady konaných 17. listopadu v centru Prahy.

Muž se poté při výslechu k založení požárů  přiznal. Policistům se zároveň přiznal k požárům dalších tří kontejnerů, které zapálil v průběhu prázdnin.

Celková škoda tak byla vyčíslena na celkem 140 tisíc korun.

"Vyšetřovatel muže obvinil z trestného činu poškození cizí věci, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok," uzavřel Hulan.