Museum Kampa po požáru zrestaurovalo už 170 děl, práce se chýlí ke konci

  • 0
Loni v červenci zachvátil Sovovy mlýny na Kampě požár, který značně poškodil několik obrazů a dalších uměleckých objektů. Oheň na nich zanechal mastné nečistoty. Jejich renovaci dostali na starost čerství absolventi Akademie výtvarných umění.

„Restaurovali jsme už asi přes 170 děl, zbývá přibližně dvacet nebo třicet,“ uvedla restaurátorka Patricie Tomíčková. Na restaurování poškozených děl se s ní od září podílí bývalý čtyřčlenný ročník Akademie výtvarných umění. Dokončit práci by mohli do dubna. 

Ke každému dílu se přitom přistupuje individuálně. „Pokud je například povrch porézní, nejde na něj použít vodní metoda. V některých případech jsme museli vymýšlet a míchat různé gely, emulze,“ uvedla restaurátorka. 

Hořelo v Sovových mlýnech na Kampě, zplodiny zaplnily i výstavní prostory

Obrazy jsou na opravu zároveň náročnější než objekty. „Nejprve se musí změřit pH, aby bylo následně možné použít správný roztok, aby nedošlo k poškození,“ dodala.

Požár napáchal škody za deset až dvacet milionů korun, naštěstí nepoškodil obrazy Františka Kupky, které galerii nejvíce proslavily.

Podle předsedy správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiřího Pospíšila budou restaurátorské práce na sbírce stát do dvou milionů korun, avšak některá umělecká díla se podaří očistit pouze částečně a budou tedy znehodnocena. 

Museum Kampa je v současné době kvůli protiepidemickým opatřením zavřeno, dokončují se zde restaurátorské práce a připravuje nová výstava.

15. července 2020

,