Hasiči likvidují požár v technické místnosti Musea Kampa v ulici U Sovových...

Hasiči likvidují požár v technické místnosti Musea Kampa v ulici U Sovových mlýnů. (15. července 2020) | foto: HZS hl. města Prahy

Trestný čin se nestal, uzavřela policie vyšetřování požáru Sovových mlýnů

  • 0
Podle policejních vyšetřovatelů nebyla škoda při požáru v Museu Kampa z loňského roku nebyla tak vysoká, aby se jednalo o trestný čin. Jeden ze pracovníků, kteří pracovali v technické místnosti, je podezřelý z přestupku.

„O trestný čin se nejedná, jelikož nebyl naplněn jeden ze znaků objektivní stránky skutkové podstaty trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Aby se jednalo o zmiňovaný trestný čin, tak by musel být ohrožen cizí majetek škodou ve výši 10 milionů a více, což se nestalo,“ řekl k závěrům policie mluvčí Jan Daněk.

Dodal, že možnému pachateli by mohla být přičtena materiální škoda za 7.8 milionů korun. 

V minulosti hasiči vyloučili technickou závadu, následně předseda Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil potvrdil, že se požár rozšířil z technické místnosti, kde jeden z pracovníků svařoval panty. 

Tohoto řemeslníka policisté podezřívají ze spáchání přestupku na úseku požární ochrany. 

Při loňském červencovém požáru Sovových mlýnů, kde sídlí Muzeum Kampa, se nikdo nezranil. Umělecké sbírky požár nezasáhl, ale do výstavních prostor se dostaly zplodiny z dýmu, které se na uměleckých dílech usadily.   

Celkové škody proto budou podle Jiřího Pošpíšila mnohem větší a uvedení muzea do původního technického stavu vyjde na desítky milionů korun.

„Za sedm milionů Museum Kampa do původního stavu nikdo nedostane. Už dříve jsme odhadli, že instalace nové vzduchotechniky vyjde na 10 až 20 milionů. Druhá rovina jsou škody na uměleckých dílech, které nejdou vyčíslit. Jejich očištění a restauráterské práce budou stát jednotky milionů,“ dodal Pospíšil.

V galerii je sbírka děl, které nashromáždila Meda Mládková s manželem. Jsou zde uloženy například díla Františka Kupky.