U Sedlice nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku našli uhynulého orla...

U Sedlice nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku našli uhynulého orla mořského, pravděpodobně ho někdo otrávil. Nedaleko našli také otrávená další zvířata, například krkavce (na fotce). (20. 2. 2021) | foto: CHKO Brdy

U Rožmitálu našli mrtvého orla mořského. Někdo ho zřejmě otrávil

  • 22
U Sedlice nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku našli uhynulého orla mořského, pravděpodobně ho někdo otrávil. Ekologové případ předali policii, informovala v sobotu na Facebooku organizace Ochrana fauny ČR. Orel mořský je v Česku kriticky ohroženým druhem.

Mrtvé zvíře bylo nalezeno na území Chráněné krajinné oblasti Brdy. Ekologové vyzvali návštěvníky oblasti, aby se případných dalších uhynulých zvířat ve volné krajině nedotýkali a obraceli se na policii. Zejména jde o dravce, krkavcovité ptáky či kuny a lišky. Zároveň by lidé při procházkách neměli nechávat volně se pohybovat psy.

Čtyři mrtvé orly mořské našli ekologové nedávno u Velkého Boru na Klatovsku. Předpokládají, že ptáky někdo záměrně otrávil, nejspíš zakázaným pesticidem karbofuranem. 

Mrtví ptáci leželi poblíž hnojiště uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot. Karbofuran je vysoce toxický nervový jed, který způsobuje ochrnutí dýchacího svalstva a smrt udušením. V celé EU je od roku 2008 zakázaný.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,