Policisté hlídkují u domu v Doubravách na Zlínsku, kde našli tajný sklad

Policisté hlídkují u domu v Doubravách na Zlínsku, kde našli tajný sklad zbraní. (8. března 2012) | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Novorozenec nalezený na Rakovnicku byl životaschopný, řekla policie

  • 2
Novorozenec z Mšeckých Žehrovic na Rakovnicku, jehož smrt prověřují středočeští kriminalisté, byl donošený a tudíž životaschopný. Policie nyní zjišťuje, zda je za jeho smrt zodpovědná matka. Zatím kriminalisté ženu neobvinili a budou čekat na znalecké posudky.

Policisté případ vyšetřují od soboty, kdy je k porodu přivolali záchranáři. Žena dítě porodila do záchodu a to se nejspíš utopilo. Nyní se čeká na zkoumání především psychologů a psychiatrů, kteří se zabývají matkou novorozence.

"Není to o tom, jestli to dítě mohlo, nebo nemohlo žít. Je to spíš o tom, jestli je ta žena odpovědná za následek," vysvětlil náměstek středočeského krajského ředitele Milan Komárek s tím, že ženě je kolem 40 let a údajně je "zaostalejší".

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu vraždy novorozeného dítěte matkou. Za uvedený čin hrozí ženě tři roky až osm let vězení.

Podle mluvčí středočeské policie Soni Budské ještě není jasné, jestli bylo dítě po porodu skutečně živé.

"To nám řeknou až lékařské znalecké posudky, jejichž výsledky budou známy v řádech týdnů," uvedla pro iDNES.cz Budská. Půjde podle ní zejména o posudek z oboru histologie, který se zabývá mikroskopickou strukturou živočišných tkání

Ve Středočeském kraji se naposledy podobný případ stal loni na podzim, kdy policisté obvinili matku z vraždy novorozence nalezeného v Ládví u Prahy (více čtěte zde). Tělo donošené holčičky policisté našli zabalené do dvou pytlů v šatní skříňce v restauraci, kde žena pracovala.

,