Pohled na dálnici D11 a zbytky mostu v Horních Počernicích

Pohled na dálnici D11 a zbytky mostu v Horních Počernicích | foto: MČ Praha 20

Stavba mostu přes D11 začne na jaře, řidiče čekají dopravní omezení

  • 2
Stavba mostu přes hradeckou dálnici D11 v pražských Horních Počernicích začne letos na jaře. Konkrétní termín zatím není znám, ale přípravné práce na místě už probíhají. Most se kvůli havarijnímu stavu strhl v červenci 2021. Demoliční práce tehdy provázely komplikace, které D11 neplánovaně zablokovaly na víc než šedesát hodin.

Technická správa komunikací (TSK) loni koncem listopadu staveniště předala firmě Colas CZ, která zvítězila ve výběrovém řízení a která měla na starosti i demolici předchozího mostu. Teď firma musí zajistit potřebná rozhodnutí úřadů, konkrétně dopravně inženýrské rozhodnutí a dopravně-inženýrské opatření pro částečné omezení dopravy na D11.

„A také předložit realizační dokumentaci ke schválení. V minulém roce byly zahájené přípravné práce spočívající zejména v projektování a dalších činnostech potřebných pro zahájení samotné stavby,“ uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková.

D11 je průjezdná. Úsek na Hradec Králové stál více než šedesát hodin

Na místě budoucího mostu firma postavila staveniště, zahájila sondy pro ověření polohy a trasy inženýrských sítí a provedla inženýrsko-geologický průzkum. Vykonala i přípravné práce pro terénní úpravy, dále řeší ukotvení opěrné zdi podél D11.

Složitá demolice

Demolice mostu začala na konci předloňského července. Původně měly být práce hotové v noci na neděli 25. července, ale kvůli neočekávaným potížím se uzavírka D11 prodlužovala a na místě se tvořily dlouhé kolony.

Práce nejdříve zkomplikovalo to, že stavbaři v konstrukci našli kabel, který nebyl evidován v dokumentaci a který byl pod proudem. Následně demolici ztížilo také velké množství výztuže, která rovněž nebyla zanesená v dokumentaci a o které dělníci nevěděli.

Komplikovaná demolice na D11: Není jasné, kdy se dálnice u Prahy otevře

Zdržení kritizoval tehdejší ministr dopravy Karel Havlíček. „Uzavírka na D11 musí co nejrychleji skončit a viník tohoto již déle než 24 hodin trvajícího zpoždění na jedné z dopravních tepen republiky by měl nést odpovědnost,“ uvedl ministr.

Také řekl, že ministerstvo dopravy podá podnět k zahájení řízení o finančním potrestání viníka. Za dopravní komplikace způsobené demolicí se řidičům dále omlouval primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

,