Nová starostka. Monika Němečková začínala jako členka Sboru dobrovolných hasičů...

Nová starostka. Monika Němečková začínala jako členka Sboru dobrovolných hasičů v Pískové Lhotě na Nymbursku. Celý život pro hasiče pracuje a má u nich i celou svou rodinu. Teď svou kariéru završila, stala se starostkou celostátního sdružení. | foto: Ondřej Vojta

Dobrovolní hasiči nejsou retro. Přibývají i mladí, říká jejich nová starostka

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Monika Němečková spolehlivě boří zažitou představu, že práce dobrovolných hasičů a také třeba náročný hasičský sport jsou spíše chlapskou záležitostí. Nejenže byla nedávno zvolena do čela celostátního Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, ale mezi hasiči působí prakticky celý život na různých pozicích.

Dobrovolní hasiči, to není jen kultura v obci a sport, jak to znají asi úplně všichni, stále častěji dobrovolníky vidíme pomáhat u technických zásahů, požárů, dopravních nehod, ale i přírodních katastrof. Vnímáte to stejně?
Předně, Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska je spolek, který má po celé republice více než 360 tisíc členů, jen ve středních Čechách máme 54 646 členů. Podle našich stanov máme čtyři hlavní okruhy úkolů a určitě to není jen zmiňovaný sport a kultura. Tím hlavním je pomoc obcím, záchrana života, zdraví a majetku stejně jako odborná příprava našich členů do zásahových jednotek a vzdělávání. Dalším cílem je výchova mladé generace, tedy klasická mimoškolní výchova a vzdělávání. Vždy s oblibou říkám, že jsme v tomto směru něco podobného jako skauti či Tomíci.

Mnoho lidí si u nás najde to své, proto máme tolik členů. Nicméně ne každý dobrovolný hasič se může stát členem zásahové jednotky.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se