Auto taxikáře zavražděného v Čelákovicích

Auto taxikáře zavražděného v Čelákovicích | foto: ČTK

Mladík obžalovaný z vraždy taxikáře v Čelákovicích se u soudu přiznal

  • 5
Pětadvacetiletý Petr Špecián, který se vloni v říjnu nechal do Čelákovic odvézt z Prahy, se podle svých slov rozhodl taxikáře okrást. Když ho chtěl muž zadržet, bodl ho nožem do krku. Špeciánovi hrozí až výjimečný trest.

Mladík původně u policejního výslechu tvrdil, že chtěl po příjezdu do Čelákovic z taxíku utéct bez zaplacení. Nyní ale vypověděl, že se kvůli nedostatku peněz rozhodl taxikáře oloupit.

Obžalovaný Petr Špecián si taxi chytil 22. října krátce před jedenáctou hodinou večer nedaleko pražského Divadla Broadway. Nechal se odvézt do Čelákovic. Podle státního zástupce Tomáše Milce pak vyzval řidiče, aby mu dal peníze. Jeho úmyslem bylo muže zabít, řekl u soudu žalobce.

Třiašedesátiletého taxikáře bodl mladík velkou silou nožem do krku těsně nad ramenem. Zasáhl a přeřízl tak důležité tepny. "Poté vzal zraněnému muži peněženku a utekl," uvedl Milec. V té měl řidič přibližně 1 700 korun. Obžalovaný poté nastoupil na vlak a odjel do Lysé nad Labem, kde přebýval u známé.

Špecián svůj čin během výpovědi popsal v podstatě stejně jako obžaloba. Tvrdil však, že taxikáře nechtěl zavraždit. Poté, co mu řekl o peníze, se ho prý lekl kvůli tomu, že ho chytil za rameno a sahal do přihrádky v autě. Napadlo mě, že tam má střelnou zbraň," řekl Špecián.

V průběhu soudního jednání pak projevil nad svým jednáním lítost. "Nechtěl jsem mu ublížit, chtěl jsem mu nožem jen pohrozit," dodal. Z jeho výpovědi vyplynulo, že se dlouhodobě potýkal s nedostatkem peněz. V den vraždy byl s přítelkyní v Praze. Podle svých slov měl v plánu někoho přepadnout poblíž hlavního nádraží. Prý na to ale neměl dost odvahy.

Na mladíka upozornila policii jeho přítelkyně

S přítelkyní se setkal krátce po činu v Lysé nad Labem. Peníze utratil za několik hodin v hernách. Odkud je má, údajně přítelkyni neřekl. Dívka u soudu vypovídat odmítla, předsedkyně senátu Eva Miláčková četla její výpověď z policejního vyšetřování.

Přítelkyně obžalovaného tehdy policii řekla, že si všimla mladíkových zakrvácených kalhot. Že by mohl být vrahem taxikáře, ji napadlo poté, co viděla reportáž v médiích. Šla proto celou věc ohlásit na policii. Kriminalisté pak muže po dvou dnech dopadli.

Soudní líčení bude u krajského soudu probíhat ještě v pátek, číst se budou posudky soudních znalců a s největší pravděpodobností padne i rozsudek. Špeciánovi hrozí až doživotí.

Mladík byl v minulosti už dvakrát ve vězení, jednou kvůli krádežím, podruhé kvůli podvodům při internetovém obchodování. Údajně měl dlouhodobé problémy s alkoholem a drogami. V rodině měl komplikované vztahy s otcem, který mu podle jeho slov ubližoval.