Takto policie střežila dánské studenty před rokem

Takto policie střežila dánské studenty před rokem | foto: iDNES.cz

Někteří zvraceli už v autobusu, přiznali mladí Dánové po příjezdu

  • 363
Do Prahy v neděli dorazilo již nejméně 1 800 mladých Dánů a Švédů. Mnohým z nich se motala hlava už když vystupovali z autobusu. Cestovky ovšem slibují, že skandinávští studenti letos v metropoli nebudou příliš řádit a alkohol omezí.

Prvních 1 800 studentů dorazilo během neděle. A po cestě rozhodně neztráceli čas, jak zjistil reportér dánského listu Jyllands-Posten, který mládež ze severu Evropy po příjezdu do Prahy vyzpovídal.

"Autobus hrozně páchnul. Několik lidí po cestě zvracelo na toaletě, další to nestihli a pozvraceli přímo sedadla. Bylo to nechutné," postěžoval si reportérovi dánského listu šestnáctiletý Alexander Guldhammer. 

Student prvního ročníku gymnázia dorazil do hlavního města brzy ráno autobusem cestovní agentury Prague Week. Je si prý celkem jistý, že za nevolností jeho kamarádů nebyly žaludeční potíže, ale alkohol.

Dánové v Praze

Loňské výtržnosti

  • Vloni v únoru během zimních prázdnin dánských studentů řešila policie desítky incidentů
  • Asi 30 mladých turistů tehdy skončilo v nemocnici
  • Šest jich zadržely hlídky kvůli potyčkám s jinými Dány i s policisty
  • Po jejich odjezdu zůstaly poškozené některé hotely; zaměstnanci hotelu v Sokolovské ulici po nich uklízeli vystříkané hasicí přístroje a srolované koberce, hotel Plus Prague v Holešovicích našel 128 pokojů poničených či pozvracených, studenti vajíčky poškodili fasádu hotelu v Karlově ulici

Kam se chystají letos

  • Letos vyrazí nejvíce Dánů na Staré a Nové Město, na Malou Stranu či do Čestlic
  • Objednali si místa v jedenácti klubech v Praze
  • Jejich cestovní kancelář je láká například do Duplexu, SaSaZu či Kostela

Většina mladých Dánů využívá služeb cestovních kanceláří RM Travel a Prague Week, které jim v Praze organizují noční výjezdy do barů. Po loňských výtržnostech studentů obě společnosti slíbily, že příště dohlédnou, aby se alespoň děti mladší osmnácti let alkoholu nedotkly.

To se jim však zatím příliš nedaří. Někteří studenti se opili ještě předtím, než vystoupili z autobusu. Nikdo totiž po cestě nedohlížel na to, aby mládež nepopíjela, přiznává mladý Alexander a dodává, že neví, jakým způsobem by jim v tom chtěla cestovka zabránit.

Studenti se nebojí, že by se k alkoholu nedostali

"Není moc cool, že tady nemůžu pít, když mi nebylo osmnáct. Ale na party se k alkohol stejně dostanu, protože mám kamarády, kterým už osmnáct bylo," neobává se Alexander. Alkohol je pro něj běžnou součástí zábavy už od brzkého mládí.

Dánsko totiž pití lehčích druhů alkoholu povoluje již od šestnácti let. Další ze studentů jménem Arash Amag prý v autobuse nepopíjel, zábavu si hodlá vynahradit na první velké party v neděli. Na otázku, jestli při tom bude pít alkohol, odpovídá se smíchem: "Jistěže budeme pít. Ale já sám nechci dělat  žádné problémy."

Většina studentů se letos ubytovala v pražském hotelu Olympik. Jeho ředitel Vlastislav Šos však z nájezdů rozverných Dánů strach nemá. "Minulý rok jsme s nimi žádné komplikace neměli. Jistě, pár problémů bylo, ale ne více než s mladými lidmi z Ruska, Švédska nebo Británie," říká Šos.

Loni mladí Dánové v Praze tropili výtržnosti, ničili vybavení hotelových pokojů, prali se a policie řešila desítky incidentů. O událostech poté hovořila i dánská média a úřady.

Proto se na ně letos pražská policie důkladně připravila, do Prahy dorazí i čtyři strážci pořádku z Dánska. Studenti by měli na rukou nosit barevné pásky, podle kterých obsluha pozná, kolik jim je let. Zda si pásky na rukou nechají, je ale jen na nich. Pokud si však student mladší 18 let pásku sundá, aby oklamal obsluhu baru, vystaví se tím podle policie postihu (o dalších opatřeních čtěte zde).

Pražská policie dohromady očekává v následujících dnech až šest tisíc dánských studentů, kteří mají zamluveno více než deset restaurací, barů a klubů zejména v centru Prahy. Jsou mezi nimi například Karlovy lázně nebo Duplex. Mladí turisté se chtějí veselit také ve vodním centru v Čestlicích.

Podívejte se na loňskou reportáž o Dánech, kteří ničili pražské hotely:

13. února 2013