Zatajit dech a zatlačit. Operátorka vedla po telefonu porod na benzince

  • 18
Ve středu odpoledne přišla na svět holčička, která svým rodičům připravila nezapomenutelný zážitek. Nepočkala totiž do nemocnice, manželé museli zastavit na benzinové pumpě v Mladé Boleslavi. Tatínek ještě před příjezdem sanitky za pomoci operátorky záchranné služby odrodil své dítě.

Pár byl ve středu na cestě do porodnice, kontrakce ale začaly přicházet se stále kratším časovým rozestupem.

„Tatínek vezl maminku do porodnice, kontrakce byly po minutě. Pán ale věděl, že už to nestihne, tak zastavil na pumpě a zavolal sanitku,“ řekla pro iDNES.cz mluvčí zdravotní záchranné služby Středočeského kraje Petra Homolová.

Muže po celou dobu porodu instruovala operátorka. „Začíná kontrakce? Zatajit dech a zatlačit. A potom zase prodýchat,“ radila Patricie Sedláčková muži po telefonu před příjezdem sanitky.

„Hlavičku nevidím, hezky dýchej. Mysli na něco hezkýho,“ uklidňoval manželku tatínek.

Zdravotníci přijeli téměř ve stejné chvíli, kdy se narodilo miminko. V půl čtvrté odpoledne přišla na svět holčička, která hned začala plakat. Kolem nožičky měla šňůru, kterou jí tatínek odmotal, dítě pak zabalil do deky a položil mamince na břicho.

Holčička Laura měří 46 centimetrů a váží 2,5 kilogramu. Zdravotníci pak převezli maminku i s dítětem do mladoboleslavské nemocnice.

Obdobná situace nastala i v pátek ráno, kdy pomohla operátorka Hana Vraštilová po telefonu na svět pro změnu chlapečkovi. Miminko i s maminkou jsou také v pořádku, brandýská zdravotnická posádka je převezla do nemocnice.