Kubistických staveb je v Praze jen několik. Přesto jsme si jednu znehodnotili

  • 9
Další díl seriálu Mizející Praha zavítá do pražských Holešovic. Kubistických památek v Praze není mnoho. Maternova továrna byla přesto před chátráním zachráněna poněkud diskutabilním projektem. Z památkově chráněné kubistické stavby zbylo torzo zasazené mezi novostavby.

Architektonický styl zvaný kubismus se zrodil právě v české metropoli díky Pavlu Janákovi v roce 1911. Podle historika architektury Zdeňka Lukeše je ale v Praze v čistě kubistickém stylu vystavěno pouhých osm domů. 

Před třemi lety byla stavba známá jako Maternova továrna v pražských Holešovicích ještě celá. I přesto, že je podle Lukeše stavba památkově chráněným objektem, z ní dnes zbylo jen torzo zasazené mezi dvě nově postavené budovy. 

To, co zbylo z kubistické etapy bylo sice opraveno, včetně vstupní haly, ale z vlastního objektu, který tu donedávna stával, zbylo jen torzo, obestavěné novou masívní novostavbou. Původní struktura památky tak byla „utopena“ v nové budově, což není možno označit za citlivý přístup.

„Je to, jako by někdo novým objektem obalil třeba barokní kapli. V tomto případě měl být respektován původní urbanismus“, vysvětluje Lukeš. “ vysvětluje Lukeš.

Stavbu v letech 1919 až 1921 postavil významný pražský architekt Rudolf Stockar, který podlehl kouzlu kubismu a je autorem několika staveb v tomto architektonickém stylu.

,