Ředitel městské policie Prahy 1 Miroslav Stejskal v diskusním pořadu Rozstřel.

Ředitel městské policie Prahy 1 Miroslav Stejskal v diskusním pořadu Rozstřel. | foto: Michal Šula, MAFRA

Křivě obvinili bývalého šéfa strážníků z rozbití telefonu, stíhá je policie

  • 2
Pražská policie obvinila dvojici mužů, kteří nařkli bývalého šéfa strážníků na Praze 1 Miroslava Stejskala z toho, že jednomu z nich při řešení incidentu s parkování rozbil mobilní telefon. Ředitel městské policie za to dokonce skončil u soudu, ukázalo se ale, že oba skutečnost přibarvili, a postih tak teď hrozí i jim.

Na posun v případu jako první upozornily Lidovky.cz, které uvádějí, že jde o otce se synem.

Miroslav Stejskal přišel o funkci ředitele strážníků kvůli střetu s řidičem Robertem L., který neoprávněně parkoval na místě pro invalidy v prosinci roku 2016. Stejskalovi se nelíbilo, že ho řidič natáčí na mobilní telefon a tak mu ho z ruky vzal. Státní zástupkyně ho pak obžalovala za zneužití pravomoci úřední osoby.

Podle účastníků incidentu Stejskal telefon odhodil do auta a tím ho rozbíl. To se však nepotvrdilo.

„Mohu potvrdit, že osoby, jsou stíhány kvůli trestnému činu křivé obvinění,“ informoval policejní mluvčí Tomáš Hulan. „Ukázalo se, že některá část té události se odehrála jinak, než popisovali,“ dodal. Obviněným mužům v případě prokázání činu hrozí až tříletý pobyt za mřížemi.

Obvinění nic zásadního ve Stejskalově případu nemění a stále se bude hájit z toho, že Robertovi L. telefon vůbec sebral. Podle obžalovaného na to měl právo, protože Robert L. držel telefon ve výšce očí a šel k němu, Stejskal se tak bál, že ho chce muž napadnout.

Stejskal dostal trest už loni v listopadu, kdy mu soudkyně Helena Králova z Obvodního soudu pro Prahu 1 uložila pokutu 20 tisíc korun. K té Miroslav Stejskal podal odpor a případ se bude dále projednávat, ale nejspíše s jiným soudcem. Helena Králová je v současné době v kárném řízení kvůli vážným pochybením v případech, které řešila.

Stejskala po obvinění zbavil šéf Městské policie hlavního města Prahy Eduard Šuster velení strážníků a přeřadil ho na centrální ředitelství, kde připravuje podklady k tomu, aby strážníci postupovali při svých zákrocích v souladu se zákonem. Také má o 20 tisíc nižší plat.

Pokud soud rozhodne ve Stejskalův prospěch, jeho bývalé místo mu Šuster vrátí, jinak bude bývalý šéf strážníků na Praze 1 propuštěn.