Zásah policistů proti neoprávněnému užívání usedlosti Cibulka v pražských...

Zásah policistů proti neoprávněnému užívání usedlosti Cibulka v pražských Košířích. (6.5.2015) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Ministr žádá vysvětlení zásahu na pražské squatery. Chce úpravu zákonů

  • 151
Ministr vnitra Milan Chovanec požádal policejního prezidenta o vysvětlení středečního zásahu proti squaterům v usedlosti Cibulka v pražských Košířích. Zajímá se o přiměřenost zásahu a vyčíslení finančních nákladů. Těžkooděnci z usedlosti vyvedli celkem dvanáct squaterů.

S policejním prezidentem Tomášem Tuhým se ministr sešel ve čtvrtek. Požádal ho o vysvětlení nejen samotného zásahu, ale také důvodu nasazení speciální pořádkové jednotky.

Chovanec se domnívá, že správnou cestou, jak problematiku squatingu řešit, může být úprava legislativy.

„Bez takovéto změny nemůže být squating policií do určité míry tolerován. Rozumím tomu, že policie musí podle platné legislativy chránit soukromý majetek. Za relevantní však považuji také otevření otázky, jak postupovat, pokud se soukromí vlastníci o svůj majetek řádně nestarají,“ řekl Chovanec.

Zároveň vyzval policejního prezidenta, aby podobné zásahy policie včas, jasně a transparentně komunikovala s veřejností.

Pražská policie říká, že zákrok byl v pořádku

Ředitel pražské policie Luděk Procházka odpoledne řekl, že policie postupovala v souladu s předpisy a zákony. „Lidem v domě jsme dali dostatek času, aby prostor opustili. Výzvy probíhaly od devítí do tři čtvrtě na dvanáct,“ popsal.

Dále odmítl kritiku některých pražských politiků, že o zásahu nedostali informace oficiální cestou. „Informovali jsme standardní cestou pražskou primátorku i radnici Prahy 5,“ řekl Procházka. Stejně tak podotkl, že informována byla přes média i veřejnost.

V domě byly podle policie tři desítky lidí a na zásahu se podílelo 130 policistů. Počet mužů v uniformách zdůvodnil ředitel zkušenostmi z předchozích zásahů.

Jeden ze squaterů dostal podmínku, podal ale rozpor

Policisté na místě zadrželi 12 lidí. Osm z nich kvůli neoprávněnému zásahu do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru. Dva sice nemovitost opustili dobrovolně, ale poté, co vyjeli na pozemní komunikaci, byli policisty podrobeni kontrole na drogy, která byla pozitivní. Jeden člověk skončil na služebně kvůli ověření totožnosti, další kvůli přestupku proti veřejnému pořádku.

První osmičku lidí policie dále vyšetřuje, z toho sedm z nich v trestním řízení. U posledního policie použila institut zkráceného přípravného řízení.  Podle informací ČTK soud hned ve čtvrtek ve zkráceném řízení rozhodl o podmínce. Proti té ale squater podal rozpor, takže věc se bude řešit v hlavním líčení.

Zásah těžkooděnců v usedlosti Cibulka se odehrál ve středu (o zásahu jsme informovali zde). Trval přibližně tři hodiny. Vlastník nemovitosti totiž na squatery kvůli neoprávněnému užívání objektu podal trestní oznámení.

Většina z několika desítek aktivistů objekt opustila dobrovolně. Osm z nich vyvedli příslušníci speciální pořádkové jednotky. Pro poslední čtyři si potom došli do věžičky, kam se přesunuli.

Na místě asistovali také hasiči a záchranáři. Ti převezli k ošetření do motolské nemocnice dva muže a jednu ženu.