Místo památek vidí turisté stromy, dalekohled u Pražského hradu zarostl

  • 13
Z pouličního dalekohledu na pražských Starých zámeckých schodech se aktuálně lidé rozhlédnou místo na panorama Prahy leda tak do zeleně, a to až do podzimu. Výhled totiž zakryly listnaté stromy z hradních zahrad. Náprava se ale nechystá, podle magistrátu spíš v dohledné době zmizí samy dalekohledy.

Přitom takzvané grafoskopy na Hradčanském náměstí turisté hojně využívají.

V historickém centru Prahy je celkem třináct podobných dalekohledů, pomocí kterých se za dvacet korun mohou lidé na tři minuty podívat po okolí. Jejich umístění povolila Technická správa komunikací (TSK) s odborem dopravy Prahy 1.

„Provozovatelé mincovních dalekohledů, které jsou na komunikacích ve správě TSK, jsou tři. Mají uzavřenou nájemní smlouvu na dobu neurčitou a každý rok musí mít aktuální souhlasné Stanovení o užívání místní komunikace, vydané příslušnou MČ Praha 1,“ uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Nejvíce, celkem osm kusů, provozuje firma TJT. Na dotaz iDNES.cz ohledně jejich provozu ale firma nereagovala. Další vlastní dvě soukromé osoby.

Podle Liškové stojí zábor jednoho zařízení 8 tisíc korun. Praha tedy za třináct dalekohledů ročně vybere 104 000 korun.

Jejich umístění magistrátní památkáři povolovali už v roce 2004, ale nyní to vypadá, že moc dlouhou budoucnost před sebou nemají.

„Grafoskopy jsou v dnešní době mobilních telefonů a digitálních fotoaparátů svou funkcí přežité. Do budoucna budeme tyto atrakce jistě řešit, na seznamu priorit v boji proti vizuálnímu smogu však na horních příčkách nejsou,“ uvedla radní pro kulturu Hana Třeštíková s tím, že přednější je nyní odstraňování ilegální reklamy a úprava podoby předzahrádek nebo stánků.

, , iDNES.tv