Natálie Jägrová při rehabilitaci jednoho ze svých svěřenců na veterinární...

Natálie Jägrová při rehabilitaci jednoho ze svých svěřenců na veterinární klinice. | foto: Archiv N. Jägrové

Odešla z práce a buduje útulek. Nechci vidět psy dožívat v kotci, říká

  • 3
Celý život podřídila svému snu - a ten se jí teď začíná plnit. Natálie Jägrová, mladá milovnice zvířat, buduje v malé vesnici na Benešovsku soukromý psí útulek.

Na zahradě menšího rodinného domku ve Čtyřkolech na Benešovsku pobíhají tři psi. Za pár dní k nim přibudou další dva.

„Víte, mít takovou psí smečku uprostřed rodinné zástavby na zahradě s rododendrony není úplně ideální. Sice můžu vypadat jako blázen, ale chci, aby se měli dobře. A tak se stěhujeme na samotu,“ vypráví sedmadvacetiletá Jägrová.

Není majitelkou rozrůstající se chovatelské stanice, jak by se mohlo zdát. Zvířata, která zatím dovádějí u ní na zahradě, jsou nalezenci. Často nemocní nebo příliš staří na to, aby našli zcela nový domov.

Našli ho.

Jägrová s přítelem staví v nedaleké Bystřici soukromý psí útulek.

Mladá žena se o nechtěné psy a kočky stará již řadu let. Do domku uprostřed Čtyřkol, ve kterém žije, si však zdaleka nemůže vzít všechna zvířata, kterým by chtěla pomoci. „Žiju se svou rodinou, která mě opravdu hodně podporuje, ale jsou momenty, kdy soužití s tolika zvířaty může přinášet potíže.“

V práci dala výpověď, se školou skončila

Dům, který s přítelem v Bystřici koupili, teď postupně opravují a v lednu chtějí otevřít. „Dům jako takový je hrozná ruina. My sami budeme nejdřív bydlet ve stavební buňce,“ říká a popisuje, že útulek zatím bude tvořit vytápěná místnost pro kočky, celkem deset kotců pro psy a později také venkovní kočičí voliéra. 

Kolik čtyřnohých obyvatel v útulku nakonec najde domov, zatím přesně neví. Obsazenost zařízení se bude odvíjet mimo jiné také od pomoci dobrovolníků, kteří si například některého z psů vypůjčí na odpolední procházku. Prioritou je, aby zvířata měla co nejintenzivnější kontakt s lidmi. 

„Pokud jde o počty, nechci na začátku nic přestřelit. Uvidíme, jak se vyvine situace, jak dopadnou smlouvy s obcemi na odchyt psů,“ podotýká brunetka, která kvůli svému snu přerušila studium na vysoké, a dokonce dala výpověď v práci. 

„Bude mě živit stříhání psů, kterému se věnuji už teď. A to jak ve Čtyřkolech, tak v Bystřici. Jde mi hlavně o to, aby ti pejsci svůj život nedožili v kotci. To je pak neskutečně smutný pohled,“ vysvětluje Jägrová. 

Co na smělé vize říká rodina budoucí majitelky útulku? 

„Maminka, ač mě hodně podporuje a pomáhá mi, je momentálně tak trochu zklamaná, protože měla trochu odlišnou představu o mé budoucnosti,“ přiznává. To Natáliin přítel se pro stavbu útulku podle slov jeho vyvolené skutečně nadchnul. 

Přesto mu raději vyložila včas všechny karty na stůl. „Na rovinu jsem mu řekla, že bohužel v ničem už lepší nebudu, víc se mu věnovat také nebudu, a naopak budu možná častěji nepříjemná a psychicky nevyrovnaná,“ říká tak trochu s nadsázkou milovnice zvířat.