Na stavbě v Mikulandské ulici v centru Prahy se propadla klenba budovy. Sutiny...

Na stavbě v Mikulandské ulici v centru Prahy se propadla klenba budovy. Sutiny zavalily čtyři dělníky. (17. července 2018) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Ulice uzavřená po zřícení stropů je opět průjezdná, dům se bourat nebude

  • 1
Mikulandská ulice v Praze uzavřená po zřícení části domu je opět průjezdná. Zatím byla otevřena pouze pro pěší. Podle Metrostavu, který na domě provádí rekonstrukci, zůstane zachována čelní stěna domu.

„Měření dnes ráno prokázalo, že je otevření ulice pro dopravu možné,“ uvedla mluvčí radnice městské části Praha 1 Veronika Blažková.

V rekonstruovaném domě v Mikulandské ulici se minulé úterý zřítila dvě patra. Při neštěstí byli zraněni tři lidé.

Okolnosti zřícení vyšetřují policisté pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Podle firmy Metrostav, která má rekonstrukci na starosti, nebyly porušeny žádné předpisy týkající se bezpečnosti práce.

Dům z konce 19. století není památkově chráněný. Po přestavbě se má změnit na technologické a dílenské zázemí pro studenty UMPRUM. Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) krátce po zřícení domu řekla, že je potřeba prověřit roli památkářů, kteří podle ní možná nutili projektanty k „nestandardním postupům“. 

Podle rektora UMPRUM Jindřicha Smetany museli projektanti upravit na základě požadavků Národního památkového ústavu (NPÚ) plány, což se týkalo i konstrukce stropů. Postup památkářů ale nechtěl před koncem vyšetřování dávat do souvislosti se zřícením domu. NPÚ jakoukoliv odpovědnost za zřícení popřel.

Následující dva týdny bude Metrostav provádět zabezpečovací a bourací práce ve východním křídle domu, aby budovu stabilizoval. Podle firmy nebude muset být dům zbourán, zachována zůstane i čelní stěna, za níž se zřítila dvě patra.

17. července 2018

,