ilustrační snímek | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Zavolejte nám policii, zvonili dva migranti na rodinný dům na Benešovsku

  • 82
Nečekanou návštěvu měl nedávno jeden z obyvatel obce Soutice na Benešovsku. U jeho domu zazvonili dva běženci z Maroka, kteří se dostali do Česka z Maďarska na podvozku kamionu. Vyčerpaní mladíci majitele domu požádali, ať přivolá policii.

„Muži z Maroka bez dokladů přicestovali na podvozku kamionu. Poté, co auto zastavilo, vyčerpaní, unavení a dezorientovaní cizinci zazvonili na majitele prvního rodinného domu a sami požádali o kontaktování policie,“ uvedla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

Afričtí migranti si natáčeli cestu v podvozku kamionu, chtěli do Německa

Od začátku roku policie podle Suchánkové zajistila 80 migrantů, kteří se přes území kraje snažili dostat do dalších zemí. Bylo mezi nimi i 28 nezletilých bez doprovodu.

V záchytném zařízení pro cizince skončilo 52 migrantů, se 43 zahájili policisté dublinské řízení o předání do státu, kam podali svoji první žádost o udělení azylu.

Devíti cizincům bylo uděleno správní vyhoštění z území členských států EU, a to kvůli neoprávněnému pobytu v ČR a pobytu bez cestovních dokladů.

Cizinci cestující přes Středočeský kraj byli původem hlavně z Afghánistánu, Alžírska, Maroka, Pákistánu a Tuniska. Většina z nich se dostala do Česka v zahraničních kamionech.

Úkryt našli ve vnitřních prostorách kamionu a byli objeveni při vykládce zboží ve firmách, případně cestovali na podvozcích nákladních aut.

Nejvíc běženců policisté zadrželi na dálnicích D1, D5 či D8, většinou poblíž benzinových čerpacích stanic.

Migranti zadržení v dubnu si natočili cestu na podvozku kamionu

27. dubna 2021

,