Kostýmového průvodu Hvězdných válek se zúčastnily postavy z obou stran...

Kostýmového průvodu Hvězdných válek se zúčastnily postavy z obou stran filmového konfliktu. Pochodovali v něm jak spravedliví rytíři Jedi, tak mocichtiví Sithové. Nejoblíbenějším kostýmem však byla ikonická princezna Leia. V davu jich bylo hned několik. (7.5.2016). | foto: Yan Renelt, MF DNES

Postavy z předaleké galaxie pochodovaly Prahou. Byl den Hvězdných válek

  • 1
V Praze se v sobotu konal mezinárodní den Hvězdných válek. Metropolí na oslavu pochodovala asi stovka lidí v kostýmech, které pak čekal celodenní doprovodný program v Cross Clubu.

Malý Darth Vader, hned několik princezen Leia a celý oddíl imperiálních vojáků. V sobotu ráno vyrazilo ze Staroměstského náměstí podivuhodné procesí. Čeští fanoušci totiž slavili mezinárodní den Hvězdných válek. Ten sice připadá již na 4. května, ale organizátoři pražské akce se rozhodli, zejména kvůli dětem, oslavy přesunout až na víkend.

Na pochod Prahou vyrazila asi stovka lidí a bylo se na co dívat. Někteří z nich na sobě měli takřka dokonalé kopie kostýmů, jež na filmovém plátně nosí jejich oblíbení hrdinové.

Ti, kteří si kostým nestačili obstarat, si vystačili například s maketou světelného meče či trochou líčidel. Řada účastníků měla svou oblíbenou postavu či logo Hvězdných válek jen na tričku nebo na batohu.

Asi v deset hodin dopoledne doputoval průvod až do holešovického Cross Clubu, kde fanouškům na přivítanou zahráli nejznámější melodie z Hvězdných válek členové Pražského filmového orchestru. Kostýmový pochod byl totiž jen takovou předehrou před hlavním programem českého Star Wars dne.

Převlékáním za dobrou věc

Ten již druhým rokem pořádají dvě kostýmové organizace The Rebel Legion Lion Base a Czech Garrison 501st Legion. „Pětistá první sdružuje všechny kostýmované záporáky z Hvězdných válek, zatímco Lion Base má pod sebou zase všechny klaďase,“ říká Jaroslav Šálek, velitel 501st Legion.

Vysvětluje, že jde o české odnože mezinárodních organizací, které mají po celém světě tisíce členů a zaměřují se zejména na charitu pro děti. Ty totiž přišly na to, že svou vášní pro Hvězdné války mohou pomáhat ostatním.

Ve svých propracovaných kostýmech se pokoušejí přilákat pozornost k událostem, které si ji podle nich zaslouží.

„Snažíme se dělat co nejvíce charitativních akcí a všechny peníze, které se nám podaří získat, pak darujeme. Mimoto v kostýmech navštěvujeme například pediatrická oddělení nemocnic,“ říká Vlastimil Šprta, velitel Lion Base. Skupina Rebel Legion spolupracuje například s nadačním fondem Kapka naděje či s Národním ústavem pro autismus.

Díky své charitativní činnosti se obě organizace těší přímé podpoře společnosti Disney, jež vlastní práva k Hvězdným válkám. Ta jim na používání filmových kostýmů propůjčuje licenci, což klade velké nároky na jejich kvalitu.

„Výroba jednoho kostýmu může trvat i několik let. Po světě je nás tolik, že si umíme navzájem vypomoci,“ dodává Šprta. Do kvalitního kostýmu je prý podle jeho náročnosti třeba investovat mezi šesti až třiceti tisíci korun.

Že byla sobotní akce zaměřena zejména na nejmenší, bylo znát na každém kroku. Všechny děti dostaly hned po příchodu několik dárků a na místě pro ně organizátoři připravili řadu atrakcí – mohly si například vybarvit vlastní sádrové modely filmových postav, vystřelit si z NERF zbraně na papírové droidy anebo postavit vesmírnou loď z lega. Zcela největší zájem v nich vyvolala výuka šermu se světelným mečem.

Dospělé do Crossu Clubu přivedl cyklus přednášek věnující se Hvězdným válkám. Přednášející vyprávěli například o složitostech jejich příběhové linie či o nových projektech, na které se mohou fanoušci těšit. V klubu se také odehrála premiéra prvního filmu ze světa Hvězdných válek pro virtuální realitu.

Nevraživost mezi přívrženci temné strany síly a zastánci dobra, jak ji známe ze stříbrného plátna, nebyla během pražského Star Wars dne nikde k vidění. Že se banda filmových padouchů snaží udělat dětem radost společně se zástupem hrdinů, nikomu zvláštní nepřišlo. „Řada dětí má stejně Darth Vadera a ostatní záporáky nejraději. Líbí se jim ty propracované zbroje, které nosí,“ dodává Šálek.

V Cross clubu se v sobotu sešlo několik stovek lidí. „Je tady skvělá atmosféra. Jednoznačně nejlepší jsou ale ty malé děti. Jsou pro věc tak krásně nadšené,“ pochvalovala si akci Zuzana, která měla celé tělo zbarvené do oranžova a podél tváře jí visely dva chapadlovité výrůstky. Ztvárňovala totiž postavu Ashoky Tano z animované série Star Wars Klonové války.

Svůj kostým vyrábí od premiéry posledního dílu Hvězdných válek. Vybrala si ho záměrně. Myslí si totiž, že si je s Ashokou v mnoha charakterových rysech podobná. „Velká nevýhoda ale je, že ze mě na sluníčku stéká barva,“ dodává s úsměvem.