Metrostav v sobotu přerušil stavbu tunelu Blanka. Na neurčito

  • 16
Firma Metrostav v sobotu přerušila většinu stavebních prací na pražském tunelovém komplexu Blanka. Důvodem je, že magistrát firmě dluží už více než 2,1 miliardy korun. Volný zůstal pouze vjezd v Troji. Jak dlouho budou práce přerušeny, nikdo neví.

Firma začala staveniště zabezpečovat už v pátek (více čtěte zde). Vsobotu pak na místo dorazila havarijní četa, ochranka a technici Metrostavu. Staveniště je ohrazeno neprůhledným plotem. "Je tam řada drahých komponent a taky hodně měděných kabelů. Pokud to nezatlučeme prkny, tak to nikdo neuhlídá," uvedl mluvčí Metrostavu František Polák.

Na stavbě budou pokračovat práce pouze na technologické části, na čemž se v pátek domluvila Praha s firmou ČKD Praha DIZ. Smlouva je podle obou stran platná.

Metrostav zastavuje stavební práce na tunelu Blanka kvůli sporům s pražským magistrátem, který je investorem stavby. Kromě toho, že Praha dluží stavební firmě za provedené práce 2,155 miliardy korun, stavbaři podle Poláka čekají i na to, až jim dokončovací práce magistrát povolí.

Kvůli dluhu se Metrostav už ve čtvrtek obrátil na rozhodčí soud (více čtěte zde). Na něj se zřejmě obrátí i Praha, jež tvrdí, že smlouva s Metrostavem je neplatná.

Kvůli platnosti smlouvy jednala Praha s Metrostavem už minulý týden, ale obě strany se nakonec na ničem neshodly. Praha proto nyní zkoumá žalobu Metrostavu a do středy se rozhodne o svém dalším postupu.

Tunel Blanka měl být původně zprovozněn v roce 2011, termín se však odsunul na květen 2014. Cena stavebních prací i technologie měla být zhruba 26 miliard korun, nyní se nicméně hovoří o více než desetimiliardovém nárůstu. Roční náklady na zastavení a konzervaci stavby odhaduje Praha na 1,6 miliardy korun.

,