ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Barák, iDNES.cz

Dopravní podnik prodlouží intervaly metra, jezdí málo cestujících

  • 24
Kvůli zpřísněným opatřením, která zavedla vláda od 1. března, ubylo v posledním týdnu cestujících, jež využívají pražskou městskou hromadnou dopravu. Od středy se tak prodlouží intervaly linek metra. V povrchové dopravě zatím žádné změny nebudou.

Podle webu Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) se od středy 10. března mírně prodlouží intervaly mezi jednotlivými vlaky metra.

Na lince A bude interval mezi vlaky prodloužen o 30 až 40 sekund. Časový interval linky B se prodlouží o 20 až 30 sekund, na lince C se intervaly prodlouží o 10 až 20 sekund.

Dopravní podnik tak reaguje na pokles zájmu cestujících o využívání hromadné dopravy.

Podle DPP se prodloužení intervalů mezi jednotlivými spoji týká pouze metra. „V povrchové dopravě k prodloužení intervalů na linkách tramvají a autobusů nedochází,“ uvádí na svém webu.

„Počet cestujících v metru klesl v posledním týdnu na 30 procent stavu před koronavirem, proto budou od zítřka i s ohledem na vytvoření personálních rezerv při povinném testování strojvedoucích mírně prodlouženy intervaly metra ve špičkách v průměru o 20 sekund,“ vysvětlila na Twitteru Pražská integrovaná doprava (PID).

Pro představu uvádí, že aktuální počet cestujících v metru během pracovního dne je zhruba o třetinu nižší než o běžném víkendovém dni před pandemií. „I s ohledem na doporučení hygieniků tak i přesto budeme jezdit zhruba třikrát častěji, než by bylo vzhledem ke skutečné poptávce potřeba,“ doplnila PID.

I nadále platí povinnost cestujících mít zakryté dýchací cesty respirátorem (třídy KN95 nebo FFP2 nebo vyšší) nebo nanorouškou ve všech prostředcích veřejné dopravy, ve všech prostorech pražského metra, na zastávkách, nástupištích, přístřešcích na zastávkách a vnitřních prostorech Infocenter DPP.