Kvůli průsaku vody do kolejí ve stanici Bořislavka nejezdilo metro A mezi...

Kvůli průsaku vody do kolejí ve stanici Bořislavka nejezdilo metro A mezi Náměstním Míru a Petřinami (21. října 2018). | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Vrták, který prorazil tubus metra na Bořislavce, poškodil i jedoucí soupravy

  • 129
Stavební vrták, který byl příčinou říjnového průsaku vody ve stanici metra Bořislavka, neprorazil jen tubus metra. Poškodil i dvě projíždějící vlakové soupravy. Informoval o tom na sociální síti starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, který také zveřejnil fotografie vozů. Podle dopravního podniku cestujícím nehrozilo nebezpečí.

Do metra 21. října omylem pronikl velký vrták ze stavby nad stanicí Bořislavka a způsobil průsak vody. Pražští policisté v souvislosti s poškozením tubusu zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti.

Mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková webu Lidovky.cz potvrdila poškození vagonů cizím předmětem. „V rámci tohoto poškození vozů metra nebyla ohrožena bezpečnost cestujících v soupravách,“ uvedla iDNES.cz mluvčí.

Při proniknutí do prázdna v tunelu vrták ztratil přítlak a byl zastaven, z toho důvodu se neprovrtal hlouběji do metra a vagony vážněji nepoškodil, doplnila Řehková.

„U všech poškozených vozů došlo cizím předmětem zasahujícím do průjezdného průřezu k poškození krycích plechů kapes střešního náporového větrání,“ popsala mluvčí. Jiná poškození nezaznamenali.

Přestože jsou škody lehké, opravy budou podle Řehkové časově náročné. Výše škody je 167 tisíc korun.

02.listopadu 2018 v 15:24, příspěvek archivován: 02.listopadu 2018 v 19:31

Většina z vás zřejmě zachytila, že při stavbě budovy došlo k poškození tubusu metra A nedaleko stanice Bořislavka, do kterého se provrtal vrták. To se stalo ráno v neděli 21. října, přičemž provoz metro obnovilo po cca dvou hodinách. Chtěl jsem se do tubusu podívat, abych zkontroloval rozsah poškození, jak už je ale "dobrým" zvykem, opět se okolo toho rozehrála nepěkná hra. Nejprve nás tam Dopravní podnik vůbec nechtěl pustit s tím, že se jedná o rutinní opravu. Po víkendu sv...olil, ale že prý bez novinářů. Nakonec mohli i novináři. Oproti tomu developer neměl nic proti, abychom se na stavbu šli podívat a od začátku nám vycházel vstříc.

Vrták pronikl betonovou stěnou tunelu metra a způsobil průsak spodní vody, kvůli tomu metro mezi stanicemi Náměstí Míru a Petřiny zhruba dvě a půl hodiny nejezdilo. Kromě nákladů na samotné opravy musí investor zaplatit i za mimořádné jízdy služebních vlaků, které bylo nutné objednat.

Administrativní centrum Bořislavka bude stát nad stejnojmennou stanicí metra u Evropské třídy. Dlouho plánovaná stavba začala letos v dubnu a podle dřívějších informací by měla být hotova do konce roku 2022. Ve čtyřech prosklených budovách vzniknou kanceláře a obchody. V minulosti rozsah výstavby kritizovali místní obyvatelé.

Investorem stavby je firma KKCG Real Estate, která má ve skupině KKCG na starosti komerční a rezidenční development a facility management, tedy výstavbu, rozvoj i správu budov.

V Praze loni dokončila projekt 50 nízkoenergetických domů v Šáreckém údolí a pracuje na dalším rezidenčním projektu Pomezí v Praze 5. Skupina KKCG působí také v energetice, loteriích či turistice. Spravuje společnosti s celkovou účetní hodnotou asi 5,2 miliardy eur (přes 134 miliard korun).

,