Exstarosta Oldřich Lomecký (vpravo)

Exstarosta Oldřich Lomecký (vpravo) | foto: Michal Šula, MAFRA

Policie znovu řeší prodej městských bytů v Praze 1

  • 5
Policie znovu obvinila 36 lidí z toho, že prodávali městské byty v Praze 1 pod cenou. Uvedl to dnes server SeznamZprávy, podle nějž čelí stíhání úředníci a bývalí i současní politici včetně někdejšího starosty Oldřicha Lomeckého. Podle nového znaleckého posudku způsobili městské části škodu 32,3 milionu korun. Lomecký vinu odmítl.

„Policejní orgán má za to, že i laické veřejnosti je zřejmé, že obvyklé ceny některých bytových jednotek v dotčených lokalitách jsou vyšší než ceny, za které byly shora označené bytové jednotky prodány,“ citoval server z usnesení o zahájení trestního stíhání.

V původním zastaveném stíhání policisté tvrdili, že pod cenou bylo prodáno 23 bytů s celkovou škodou přes 41 milionů korun. Nyní tedy znalci vyčíslili škodu nižší.

Server napsal, že mezi obviněnými jsou i Lomeckého zástupce Daniel Hodek (ČSSD) a další zastupitelé Filip Dvořák, Jaroslava Janderová nebo Jan Bürgermeister (všichni ODS). Ze současných radních Prahy 1 se podle serveru obvinění týká Jana Votočka (TOP 09) a Richarda Bureše (ODS), stíhán je i zastupitel Filip Kračman (TOP 09).

„V minulosti jsem se dost jasně vyjádřil, že Městská část Praha 1 postupovala v souladu s tehdy platnými zákony a nařízeními. Na tom stále trvám,“ řekl serveru Lomecký. Janderová stíhání označila za účelovou záležitost v souvislosti s blížícími se volbami. Dodala, že si není vědoma žádného pochybení.

Za nedbalostní porušení povinnosti při správě cizího majetku a maření úkolu úřední osoby hrozí jeden až pět let vězení.

,