Nástupce Opencard by mohl být ve formě aplikací pro mobilní telefony.

Nástupce Opencard by mohl být ve formě aplikací pro mobilní telefony. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Nástupce Opencard by mohl být v mobilu i na platebních kartách bank

  • 3
Praha zpracovává alternativní projekt k Opencard. Mělo by jít o velmi podobný systém, hlavní změna by ale byla v tom, že by město nemuselo platit miliony současnému vlastníkovi práv projektu karty Pražana. Vedení města zároveň vymýšlí, jaké nové funkce by mohla "Opencard 2" mít. Kvůli uzavření smluv na rozšíření funkcí současné karty policie obvinila deset radních.

Radní pro informatiku Eva Vorlíčková tvrdí, že našla řešení, jak se vyvázat z kritizovaného projektu karty Pražana, do kterého už město investovalo víc než miliardu korun. Chce vytvořit novou Opencard.

Co umí karta v Praze, Plzni a Hongkongu

Opencard - tramvajenka, lze si dobít kupon přes internet, lze s ní platit parkovné, nabízí slevy ze vstupného i u různých služeb a obchodů, průkazka do knihovny, aplikace "Vím, jak řídím" zobrazí nevyřešené dopravní přestupky, ke kterým došlo v Praze
Plzeňská karta - tramvajenka, lze s ní koupit lístek i přímo v autobuse, elektronická peněženka platit s ní lze například v MHD, zoo, botanické zahradě, na plaveckém stadionu, rezervace a nákup vstupenek na kulturní akce, vstupní karta do úřadů, podniků, někde se na ni vydávají obědy, umožňuje systém slev nabízených v obchodech a službách
Karta octopus v Hongkongu - jízdní doklad, lze s ní platit parkovné, elektronická peněženka: lze s ní platit v obchodech, restauracích s rychlým občerstvením i v automatech na nápoje či ve fotokabinkách, vstupní karta do kanceláří, kontrola docházky ve školách, studentské platby, průkazka do knihoven, umožňuje spotřebitelské platby

"Připravujeme soutěž na novou kartu, která umožní rozvoj aplikací a zároveň bude Praze šetřit kapsu," řekla Vorlíčková. Dále se nechtěla vyjadřovat, dokud prý s plánem neseznámí radu města.

Praha tak zjevně chystá alternativní systém k Opencard. Ten by zřejmě měl být zároveň cestou, jak ukončit původní smlouvy s firmou, jež má licence na celý systém Opencard. Město se z nich totiž jinak neumí vyvázat.

"Vytvořil by se obdobný systém, jako je Opencard, ale nesrovnatelně levnější," řekl zastupitel Jan Kalousek, který byl v komisi pro Opencard a je členem výboru pro informatiku.

Nosičem nového systému podle něho nemusí být jen karta. "Představte si Opencard jako aplikaci, kterou můžete nahrát buď na kartu, nebo do mobilního telefonu. Šlo by to dát i na kreditní kartu a možná i na občanský průkaz, který má čip," popsal Kalousek úvahy, kterými se na magistrátu komise zabývala.

"Nosičem čipu, může být cokoliv. Technicky by šel asi nahrát na bankovní karty, ale je otázka, kdo by to chtěl," doplnil zastupitel Jan Vašíček.

Jestli půjde nový systém nahrát do stávajících karet, které už Pražané mají, je nejisté. Mezi zastupiteli se hovoří o tom, že jakmile by alternativa fungovala, lidé by přešli na ni. Zda povinně a najednou, či dobrovolně a postupně, není jasné.

Radní Vorlíčková přitom slibuje, že pro lidi to nebude znamenat obtíže. "Půjde o průhledný systém akceptující nejmodernější technologie a nebude narušen komfort uživatele," slíbila.

Nová karta může přijít už příští rok

Spekuluje se o tom, zda zlomový okamžik pro případný přechod na "novou Opencard" bude v roce 2014. Mnoho lidí si totiž bude muset vyměnit kartu za novou - vyprší jim platnost.

Zároveň skončí dvouleté smlouvy se společností Haguess (ty letos převzala Emoney Group), kvůli kterým jsou radní obviněni (více čtěte zde). "Pokud město vypíše výběrové řízení, zvážíme účast," řekl mluvčí Emoney Group Martin Opatrný.

Na magistrátu se navíc přemýšlí o tom, jaké nové funkce by karta mohla mít. Ty současné příliš Pražany nelákají. V drtivé většině Opencard využívají jako tramvajenku, a to mnohdy jen proto, že jim byla vedením Prahy vnucena, když se rušily papírové kupony.

K platbám v parkovacích zónách kartu využívá jen velmi málo lidí. Ale uživatelů v knihovnách přibývá. "Máme asi sto osmdesát tisíc čtenářů. Opencard jako čtenářský průkaz používá skoro sedmdesát tisíc lidí. Před rokem to bylo asi čtyřicet tisíc," říká mluvčí Městské knihovny Lenka Hanzlíková.

Nové funkce Praha slibuje již od dob primátora Pavla Béma a stále nic. Příkladem mohou být menší česká města jako Plzeň nebo Liberec, kde mají karty skutečně multifunkční.