Diskuze

Stavitelé Mariánského sloupu rozebrali a zase složili kus „Staromáku“

Tým lidí kolem akademického sochaře Petra Váni ve středu odkryl na Staroměstském náměstí dlažební kostky v místě, kde stál Mariánský sloup, a zahájil tím jeho obnovu. Podle města je ale navzdory platnému stavebnímu povolení akce v rozporu se zákonem, budovatelé proto museli místo uvést do původního stavu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pana Marie je zastaralý katolický symbol. A i katolická církev by se měla přizpůsobit nové době. Co takhle socha biskupa, nebo arcibiskupa, případně kardinála s malým chlapečkem, nebo několika chlapečky, něco jako babička s dětmi v Babičině údolí.

0 0
možnosti

K88a18r91e37l 75D26r77d64a

5. 6. 2019 15:36

Jen tak mimochodem. Krajané v USA nechali z vlastních sbírek v roce 1954 vysochat novou Pannu Marii pro Staroměstské náměstí v Římě u papežského sochaře. Po sametu v roce 1993 byla z Chicaga přepravena do Prahy.

Tady se Vlk a spol. pěkně poděkovali a sochu šoupli do parku. Tak máme v Praze dvě Madony pro Staromák, Váňovu a Monteleoneho. V čem je Váňova lepší?

(Symbolika zůstává, katolíci-habsburkové slavně poráží "Čechy".) ;-)))

0 1
možnosti

K54a31r85e66l 95D58r16d63a

5. 6. 2019 15:26

Ty sloupy byly dva podobné. Ve Vídni a v Praze. Pískovcový sloup ve Vídni byl vyhozen po 20 letech z Vídně jako nedůstojný a Vídeň se ho zbavila náhradou za nový bronzový sloup s pozlacenou Madonou.

Není tedy pravda, že jen Praha se sloupu zbavila. Zatímco v Praze sloup chátral a po dělostřelckém zásahu žadonil asi 100 let o opravu, Vídeň "rychlokvaškový" sloup ze třicetileté války potichu vyhodila za humna.

Dnes stojí na břehu hraniční řeky Inn ve Wernsteinu nedaleko Pasova a ochraňuje leda tak Rakousko před vpádem z Bavorska. Uvádějí, že jde o repliku. Tak mi není jasné, zda starší originál vydávají za repliku toho víděňského nebo zda se pískovec dávno rozpadl a sloup musel být postaven nový?

Každopádně, nabízí se shodné řešení i v Praze. Sloup v Praze chtějí obnovit katolíci z Olomouce. Tak co ten Váňův postavit na soutok Dyje a Moravy? Nebo, co ho umístit někde u Vltavy? Jako, že i Praze a Staromáku by slušela pěkná moderní socha a ne amatérská replika překonané 400 let staré sochy.

0 1
možnosti
Foto

Mohli by pomoci s opravami D1, když jim to šlo tak pěkně od ruky...

2 2
možnosti

K39a58r83e37l 23D69r47d76a

1. 6. 2019 7:06

Zvláštní, Malá Strana byla plná Italů katolíků, co koneckonců neváhali pozvednout zbraně proti Čechům a Pražanům. Pak jim někdo postavil pod nos Radeckého, který s Italy úspěšně bojoval a bránil vzniku jednotné Itálie?

Partička monarchistů oplakávající pád Vídně usiluje o návrat sloupu i Radeckého. Tak mi přijde, že Radecký je pro italské katolíky přijatelná osobnost. Šlo o potlačení vzniku italského národního státu. Papež šel po porážce do domácího vězení snad na 50 let, Evropa zvažovala zánik Katolické církve...

Republika Radeckého odstranila a nahradila ho pomníkem Ernesta Denise, kterému se dost zaslepeně povedlo glorifikovat Čechy v dějinách a pomoc se vznikem Československa. Docela tu českou glorifikaci beru. Něco co se hodí pro existenci státu a potěší.

Trapné, jak se pořád vytahuje obnova sloupu i Radeckého, ale na nějakého Denise si nikdo ani nevzdychne. Prostě vlastizrádné jednání. ;-)

0 2
možnosti

To nejdůležitejší bylo již víceméně dojednáno do května 1648, hlavním přetrvávajícím sporným bodem bylo kolik mají dostat Švédové dostat vyplaceno. Nakonec se spokojili s "nejnižší akceptovatelnou částkou", ale to už měli víc než slušnou kořist.

0 0
možnosti

K83a48r74e31l 50D44r74d15a

31. 5. 2019 8:53

Koukám do diskuse a vidím Miladu Horákovou. Katolická nechutná ostuda. Česká nacionalistka Milada Horáková nebyla katolíkům po chuti a její popravu katolíci s "povděkem schvalovali". Vznikla kolem její popravy vylhaná katolická bajka, že mladičká Milada pomohla přetáhnout oprátku kolem krku pražské Madony, aby, jako úžasné zadostiučinění pro všechny dobré katolíky, sešla z tohoto světa stejně krutým způsobem.

Autorství této pomluvy je občas připisováno Jaroslavu Durychovi. Který hájil katolickou víru v době, kdy čs. politici Katolickou církev odsuzovali. Ostatně, když sleduji lynč Karla Čapka před jeho smrtí, mám to spojeno také s Jaroslavem Durychem a jeho "klerofašisty".

Podle popisů o oprátku kolem krku při svržení sloupu vůbec nešlo a celá bajka o Miladě je jeden otřesný nelidský nesmysl. Spíš ukázka, jak katolíci manipulují s historií a na základě jakých nechutností jsou ochotni uvažovat.

S tím je spojena podobná bajka, jak kající hříšník Franta Sauer svého činu před smrtí velmi litoval a kál se za něj.

Brr. Vyplavování takových prašivin je spojeno s obnovou sloupu. Tomu říkám "duchovní počin, co Češi potřebují". Jako ne. Rv Co aby katolíci nejprve nalezli sebereflexi a vědomí, že mají potřebu České republice prospět? ;-)

3 1
možnosti

K73a25r20e88l 86D83r60d98a

31. 5. 2019 8:25

Obnova sloupu je soukromou aktivitou katolických aktivistů. Jde o "sochařské dobrodružství", zda jde Madonu nově vytvořit v relativně původní podobě a pro katolíky je to součást zviditelnění jejich víry. A to v zemi, která řeší rozluku církve od státu a církev je jen spolkem zahrádkářů v době rušení zahrádkářských kolonií.

Jako spolek katolických aktivistů, co experimentuje s podobou Staroměstského náměstí a porušuje u toho zákony? To přijde katolíkům v pořádku?

Pád sloupu symbolizuje pád habsburské nadvlády nad českým národem. Zničení sloupu nebylo zrovna hezké, ale obnova sloupu je symbolickou obnovou "starých pořádků". Dost šílené, katolíci se potřebují vymezit proti České republice. Rv

4 2
možnosti

Když v roce 1648 Švédové útočili na Prahu, už probíhala jednání o míru. Úkol byl jasný, zmocnit se co nejvíce bohatství než bude mír dojednán. :-)

1 1
možnosti

K96a22r94e47l 19D49r17d82a

31. 5. 2019 7:44

Mírová jednání řešila Španělsko a Francii a probíhala od roku 1643. Celé švédské tažení se odehrávalo během jednání a šlo mocenskou pozici Švédska.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

Liška, plody a květiny. Autor slavného děvčátka s hračkami tvoří v Nuslích nový mural

25. dubna 2024  6:06

V pražských Nuslích poblíž náměstí Bratří Synků mohou lidé obdivovat právě vznikající velkoplošnou...

V době páry i pod vodou. Půlstoletí metra připomene výstava i řada akcí

24. dubna 2024  18:18

Návrhy podzemní dráhy v době páry, metro naplánované první republikou, to současné, ale i podzemka...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

V Černošicích spadlo do bazénku batole, skončilo podchlazené v nemocnici

24. dubna 2024  15:06

V Černošicích spadlo do zahradního bazénku 2,5leté dítě. Na místě zasahovali záchranáři, kteří jej...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!