Diskuze

Mariánský sloup uráží náboženské cítění, respektujme to, říká Stropnický

Debatu o návratu Mariánského sloupu na Staroměstské náměstí zažívá Praha od 90. let. Zatím poslední kolo rozdmýchalo na konci května odkrytí původních základů. V Rozstřelu o tomto tématu mluvili samotný autor repliky, sochař Petr Váňa, novinář Eugen Kukla a někdejší šéf zelených Matěj Stropnický.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RS

Mne a nmoho jinych urazi prezident Zeman a premier Babis predevsim jejich proruskou politikou..

1 0
možnosti
JA

Jak to souvisí s mariánským sloupem?:-/

0 0
možnosti
JS

Domnívám se, že církevních staveb je v Praze už dost. Sloup na Staromáku tam rozhodně nechybí

0 0
možnosti
MS

Nač někam vracet sloup , když už si ho stejně nikdo ze současníků nepamatuje a i turisté neví že tam nějaký sloup vůbec byl.Každý má v paměti vtisknutou současnou podobu náměstí. U toho sloupu je vlastně problematická jen legenda proč byl vlastně postaven? Historicky a pravdivě na památku ubránění Prahy před Švédy. Postupem času byl vnímán českým obyvatelstvem , jako symbol habsburské poroby národa. Pokud ho tam vrátí , tak ho tam vrátí. Pokud ne ,tak se taky nic nestane. Jen aby někdo za sto let nechtěl vracet na česká náměstí sochy Stalina , Lenina a Gottwalda se stejnou argumentací , že tam dříve tyto pomníky stály a tedy na náměstí patří.

0 0
možnosti
KD

K84a80r98e17l 68D46r17d71a

26. 6. 2019 8:32

Vlastně, Stropnický byl zastupitel Žižkova. Příhodný oponent obnovy sloupu.

Jak je to s homosexuálními pedofily v řadách českých katolíků? Zatímco se Katolická církev po celém světě potápí pod tlakem nechutných kauz zneužívání dětí, v Česku nic takového neexistuje. I katolické Polsko disponuje přehlídkou desítek kauz a české farnosti jsou přitom plné polských kněžích. Přesto Duka, pevný jak balvan, udělá ostudu do mezinárodního bulváru a před celým světem shodí Františka a jeho týdenní snahu o obrodu Katolické církve. Pánové Duka a Gauner stále v pevných pozicích jak Gustav Husák. Jak jinak může Bůh sdělit, že se mu česká církev nezdá, než poslat do jejího čela "Graubnera"?

Lynč homosexuálů a jejich upalování na hranicích je samozřejmě příhodné. Za pohromou Katolické církve stojí nejspíš pedofilní homosexuálové z řad duchovních. Ukažme si na ně! A bude to stačit? Ono nejde o nemocné chudáky, co zneužijí děti. Ono jde o Duky Gaunery, co vše zametou pod koberec. Fakt nemají čeští katolíci nic jiného na práci, než je obnova sloupu a prezentace jejich "neposkvrněné" víry?

Když tady tak hezky "po katolicku" tepeme xenofobně Stropnického, bude to k sebereflexi vůči homosexuálům stačit? Co vím, František má recept, pusťme s klidem pedofily k dětem, ale nastavme kontrolu, aby se z případných excesů nestaly Gaunerské utajené letité kauzy. Patrně je to cesta jak akceptovat homosexualitu obecně. Pozornost na místě a stejná pravidla pro všechny.

Obnova sloupu by byl parádní symbolický počin při oslavě vydařené obrody k moderní osvícené české Katolické církvi. (Samozřejmě myšleno sloupu bez názorného vraždění Čechů.) Ale mezi českými katolíky nedošlo ještě ani na pěrestrojku. Pouze se chce, aby teď všichni uhnuli před dalšími zkostnatělými požadavky ÚV dukovsko-gaunerovské party (dirigované Schwarzenbergy).

Když budu hledat, najdu hromadu úkolů pro české katolíky, že jim na nějaký sloup hezkých pár let nezbude ani trocha pomyšlení. ;-)

0 0
možnosti
JJ

Dost to znevěrohodňuje Hlavní město Praha (tedy instituci) jako partnera.

Je to, jako bych si objednal výměnu oken a pak pracovníky té firmy nepustil do baráku. Jak bych asi dopadl?

1 1
možnosti
KD

K96a76r86e44l 70D86r68d41a

25. 6. 2019 21:52

No, Stropnický Váňu usvědčil, že v tomto lže. Tady poletují samé účelové katolické pohádky. Platí z toho jen polovina a nikdo neví která.

Ten sloup si připravuje spolek pro obnovu sloupu a ne Praha. Sochal se 15 let před tím, než primátor Svoboda začal prosazovat obnovu. A sochá se i nyní. Nikdy nebyla žádná objednávka Prahy.

Podle toho, co se schválilo v březnu 2013, má proběhnout prezentace veřejnosti, archeologický průzkum, revitalizace náměstí a Praha má vypsat soutěž na sloup. Jenže Svoboda dík tomu, že se katolická TOP 09 spojila s komunisty a socdemáky, padl v květnu 2013. Navíc byl vzápětí odsouzen za OpenCard.

O jakou veřejnou soutěž by asi šlo, pokud je dopředu jasné, že ji má vyhrát Váňa? To jako obnovitelé sloupu otevřeně lžou a otevřeně prezentují protekci při veřejných zakázkách? Ani se nedivím, že byl Svoboda s takovým přístup za veřejné zakázky odsouzen.

Dle Svobody mělo jít o ukázku tolerance. Maličkost, protestantům vadí doplňující sochy "vraždění démonů" - neboli protestantů na podstavci, což ze sloupu dělá symbol naprosté netolerance. Váňa tyhle vraždící akční scény vysochané nemá. Teď se jede salámová metoda. Nejprve čistý sloup a Pannu Marii. Vraždění Čechů a protestantů se dodá na sloup až ho tolerantně česká veřejnost schválí. ;-)

0 3
možnosti
KN

Jsem pro sloup, ale pouze za předpokladu, že tam pan Váňa vytesá na vhodné místo tři korunky, nebo alespoň instaluje stožár na Švédskou vlajku. Jinak to bude politicky nevyvážené, což by EU nemusela skousnout;-D!!

0 0
možnosti
KD

K17a89r25e11l 85D95r98d69a

25. 6. 2019 7:17

Váňa se mi moc líbí. Na závěr má jasné řešení. Pokud sloup obnovovat, tak s vědomím celého příběhu o kterém se diskutuje. (Což ale zahrnuje vznik Československa i Bílou Horu... Ne nějaké Švédy.)

Ten jeho kolega aktivista v debatě je problém. Katolické lži. Naprosto neakceptovatelný postoj nepřátelských katolíků. Smířlivost lze tedy najít jen při odmítnutí katolických nenávistných kritik české ideologie, která se proti Katolické církvi tradičně dost razantně vymezuje.

Asi je to úkol pro historiky, pro nějakého Pekaře, kdy sice můžeme Palackého s Jiráskem revidovat, ale nesmí to mít katolicko-německých nádech o neschopných Češích, kterým musí vládnout Němec a Vatikán. Na tom prostě Českou republiku nepostavíte, to je jen druhý Mnichov.

0 0
možnosti
KD

K74a50r63e86l 65D53r18d15a

25. 6. 2019 6:58

Jak si pedofilní komunisté a StBáci obnovili mariánský sloup v rudé Ostravě a zachránili katolickou Moravu pro Katolickou církev. Neskutečné. Dává se za vzor Ostrava, kde se podobný sloup obnovil v roce 1992. (Odstraněn byl v 50. letech při rekonstrukci náměstí pod taktovkou komunistických požadavků.)

Česká republika má dva přední obdobné katolické posty primase českého v Praze a metropolitu moravského v Olomouci. Duku a Gaunera. (Váže se k tomu letitá historie, kdy katolická Morava pravidelně bodla kudlu do zad husitských Čech.)

Olomoucký arcibiskup Matocha byl uveden do úřadu v březnu 1948! Poslední svobodný pokus katolíků o odpor proti rudému režimu. Následně byl v 50. letech internován a umírá 1961.

Komunisté si prosadili za jeho nástupce kolaboranta a agenta StB Vranu. Vatikán s tím nesouhlasil a odmítl ho jmenovat arcibiskupem. Olomouc a Morava tak neměla do sametu právoplatnou hlavu Katolické církve.

Vrana umírá 1987 a na jeho místo nastupuje Mons. Vaňák, v roce 1989 jmenován arcibiskupem. Usiluje o obnovu Katolické církve na Moravě. Umírá 1991. V roce 1992 Ostrava obnovuje mariánský sloup.

V roce 1992 nastupuje současný arcibiskup moravský Mons. Gauner, který je napadán za ochranu pedofilních kněží a církevních agentů StB. Nejvyšší post z někdejších agentů StB zastává v Katolické církvi biskup Lobkowicz. (Je s ním spojeno pár kauz o marnou očistu církve.) V roce 1996 se z olomoucké arcidiecéze vyčleňuje diecéze ostravsko-opavská s ostravským biskupem Lobkowiczem.

A tak má spokojená rudá Ostrava za biskupa agenta StB s požehnáním Gaunera i obnovený překrásný mariánský sloup. Aby toho nebylo málo, na arcibiskupství u Gaunera někdy kolem roku 1996 vzniká spolek na obnovu mariánského sloupu v Praze. Mezitím lítá moravský arcibiskup k soudu, kde je souzena za privatizační rozkrádačky.

A tahle parta "svatých katolíků" dorazila konečně na Staroměstské náměstí. ;-D

0 0
možnosti
KD

K73a30r49e20l 22D48r37d19a

25. 6. 2019 7:07

"Historické památky". Katolíkům se v Ostravě v roce 1992 podařilo symbolicky otočit Pannu Marii zády k radnici. Hezká symbolika, pokud by ta radnice byla rudá. (V Ostravě nejspíš je dodnes.) V demokracii mi to přijde, že Panna Marie stojí zády k posametové České republice. Což by se u agentů StB dalo vykládat, že na nějaké bratření s pražskou kavárnou a havlisty máme v rudé Ostravě rychle zapomenout.

Těžko to pochopit přesně. Rv;-D

0 0
možnosti
DA

Koho reprezentuje Stropnický? Možná že ani celou 4% menšinu.

0 0
možnosti
Foto

Hmm, takže už máme dostavěný vnitřní okruh? Už jsou spravené všechny mosty a tankodromy, co máme místo silnic? Městské části i s magošem už nás přestaly okrádat modrými zónami a cpát ty peníze spřízněným firmám za hlasitého křiku, že oni ty zóny nechtěli? Už jezdí metro D? Už vede železnice na letiště? A pokud ne, tak aspoň metro? Už vede tramvaj do Bohnic? Na Dědinu? Už stojí Trojská lávka, kterou nechali spadnout i s lidmi? Už přestali památkáři terorizovat stavebníky totálními nesmysly? Už Praha navrhla zjednodušení stavební legislativy, abychom si polepšili aspoň na úroveň Kamerunu (ano, Praha může navrhovat zákony)? Už je zrekonstruován Průmyslový palác, co před 11 lety částečně vyhořel? Už je postaveno křídlo Staroměstské radnice, které vyhořelo koncem války a bylo z větší části strženo?

Ne?

Tak proč se tady prioritně zabýváme tak zcela nepodstatnou, marginální záležitostí, jako je Mariánský sloup?

3 1
možnosti
  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

„Hlavák“ pod pokličkou. Územní změna má Pentě pomoci stavět nad nádražím

23. dubna 2024  19:11

Miliardový projekt může proměnit další část centra metropole. Kolejiště hlavního nádraží před...

Politou sochu rudoarmějce Praha restauruje, oprava vyjde na čtvrt milionu

23. dubna 2024  19:07

Sousoší Sbratření ve Vrchlického sadech, které na začátku dubna neznámý vandal polil rudou barvou,...

Výzvou bude naučit se pracovat s lidmi v důchodovém věku, říká personalista

23. dubna 2024

Premium Počet zaměstnanců na zelených pozicích, tedy v oblastech obnovitelných zdrojů energie, jako jsou...

DPP už tramvaje nemusí rozebírat, do nového lakovacího boxu se vejdou celé

23. dubna 2024  17:45

Pražský dopravní podnik (DPP) zahájil v ústředních dílnách provoz prvního průjezdného lakovacího...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!