Vodní elektrárna na Štvanici je opravená, dodává proud do osvětlení

  • 8
Památkově chráněná malá vodní elektrárna na pražském ostrově Štvanice je po dvou letech rekonstrukce v provozu. Budova byla už ve špatném stavu. Oprava stála téměř 200 milionů korun.

Rekonstrukce sto let staré secesní vodní elektrárny zahrnovala výměnu některých technologických komponentů.

„Technologie z roku 1913 v podstatě fungovala až do rekonstrukce v 80. letech. Další rekonstrukcí budova prošla po povodních v roce 2002.  Technologie se ale nezměnila, pořád tu jsou tři turbíny,“ ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

V elektrárně zůstala velká část původních dílů. Hlavním cílem oprav bylo zvýšení efektivity elektrárny. Podle prvních měření  správce budovy Povodí Vltavy očekává zvýšení účinnosti turbín o deset až dvanáct procent.

Energie z elektrárny jde přes Pražskou energetiku. Přestože se jedná o malou elektrárnu, jsou turbíny schopné pokrýt až 25 procent elektřiny na veřejné osvětlení, nebo zásobovat domácnosti téměř v celé městské části.

Náklady na rekonstrukci byly 128 milionů korun. Podle Kubaly se vrátí prodejem elektřiny za dva a půl roku, v případě nižších průtoků to potrvá o pět let déle.