Fotbalový stadion v Edenu propadl coby zástava bývalému majiteli Slavie společnosti Natland Group.

Fotbalový stadion v Edenu propadl coby zástava bývalému majiteli Slavie společnosti Natland Group. | foto: Petr Šedivý, iDNES.cz

Majitel Edenu je bez peněz, jeho věřitelé tak přijdou o stamiliony

  • 16
Zadluženému majiteli slávistického stadionu, firmě E Side Property, hrozí bankrot. Pražským radnicím a dalším věřitelům by tím pádem vznikly stamilionové ztráty. Hlavní akcionář firmě navrhl projít insolvencí formou reorganizace. V takovém případě by věřitelé z vloženého milionu získali zpět jen 100 až 300 tisíc korun.

"Bylo to jako Krakonošova pohádka, v níž Trautenberg říká: slepice nenesou, krávy nedojí, čeládka je líná. Prostě všechno špatně," popsal středeční jednání věřitelů s firmou E Side Property (ESP), která vlastní pražský slávistický stadion Eden, jeden z účastníků.

Vedení zadlužené společnosti, kterou loni získala skupina Natland, věřitelům, tedy pražským a dalším radnicím, České spořitelně i fyzickým osobám vylíčilo situaci firmy. A také fakt, že o část investovaných peněz přijdou.

Z nového auditu firmy a zprávy PricewaterhouseCoopers a právní kanceláře Salans, vyplývá, že je "Eden" zralý na bankrot. Návrh managementu a hlavního akcionáře tedy zní, aby firma prošla insolvencí formou reorganizace. "Myslím si, že insolvenční řízení je nejprůhlednější proces, jak situaci firmy, která má záporné vlastní jmění ve výši 146 milionů, řešit," uvedl šéf Natlandu Tomáš Raška.

Podle informací MF DNES na jednání s věřiteli zaznělo, že nominální hodnota jejich cenných papírů by se při reorganizaci mohla snížit na 10 až 30 procent.

Další možností je konkurz. V něm by ale majitelé dluhopisů, vydaných v hodnotě 250 milionů korun, mohli přijít téměř o všechno. Skoro celý majetek by tak propadl České spořitelně, která má stadion v zástavě proti úvěru ve výši 322 milionů. Banka podle své mluvčí Kláry Gajdůškové nechce případ komentovat.

Nejvíc dluhopisů má Praha 10, celkem za 117 milionů. Jí i všem ostatním investorům je nakoupila makléřská firma Key Investments, která spravovala jejich peníze. Praha 10 připravuje další trestní oznámení, zřejmě pro podvod.

"V době, kdy jsme dluhopisy kupovali, bylo ESP v pořádku. Nemůžu za to, jestli někdo později zkresloval účetnictví," brání se šéf a spolumajitel Key Investments Daniel Brzkovský.

Původním majitelem firmy ESP je finančník Vladimír Kroužecký. Doposud mu patří pětina firmy. S auditem nesouhlasí a tvrdí, že než do ESP přišel Natland, byla společnost v zisku. Důrazně popřel i zkreslování účetnictví. Proti auditu se postavil i bývalý jednatel ESP Dušan Jedinák.