Pražská koalice dobře komunikuje s vládou, stále jí však chybí program

  11:36
Pražská magistrátní koalice má za sebou „období hájení“. Dobře komunikuje se státem, špatně o školách, myslí si politologové, které oslovila redakce MF DNES. „Ten celkový obraz je ale již tak poškozený, že všichni musí skutečně makat a předvést alespoň malé výsledky,“ popisuje politolog Ladislav Mrklas.
Praha dostala nové vedení. Spolu, Piráti a STAN ve středu před zraky novinářů...

Praha dostala nové vedení. Spolu, Piráti a STAN ve středu před zraky novinářů podepsali koaliční smlouvu. Stalo se tak téměř pět měsíců po komunálních volbách, což je nejdéle v historii České republiky. Návrh koaliční smlouvy dokončili představitelé stran předminulý týden. (15. února 2023) | foto: ČTK

„Nemáme žádných sto dní hájení. Začali jsme pracovat ihned. Máme za sebou první zasedání a tiskovku. Doba je složitá a není času nazbyt.“ To jsou slova primátora Bohuslava Svobody (ODS) těsně poté, co se skoro pět měsíců po komunálních volbách podařilo zvolit novou pražskou radu složenou z členů SPOLU, Pirátů a Starostů.

Svoboda svými slovy sice vyjádřil vůli pustit se co nejdřív do práce, ale také nové radě trošku sebral možnost se v tomto období vymlouvat na zvykání si a dal možnost práci radních hodnotit. „ Velké kroky v oblasti dopravy či bydlení jsou záležitostí dalších let, takže ten současný nelichotivý obrázek bude těžké rychle změnit,“ uvažuje politolog Mrklas.

Politologové: Nové vedení Prahy může fungovat. „Seknout“ se může na Hřibově dopravě

Jeho kolega Lukáš Jelínek se naproti tomu domnívá, že současná rada řeší především to, co se přelilo z minulého období, ale do témat, která by mohla koalici rozhádat, se zatím nepouští. Dodává, že to je jedním z důvodů, proč ani sto dní od počátku vládnutí nemá koalice programové prohlášení, což považuje za zásadní nedostatek také lídr Prahy sobě Jan Čižinský.

„Žádné vedení města ani jakékoliv jiné instituce nemůže existovat bez nějakého programového vymezení. Pokud nejsou schopní se na něm domluvit, tak to vypovídá o tom, že cílem bylo pouze rychle zajistit vedení,“ vysvětluje Jelínek.

Dobrá komunikace s vládou

Co se pozitiv týče, jako jedna z největších předností se podle Mrklase už nyní projevila struktura na vládním půdorysu, díky čemuž má Praha větší šanci docílit kýžených změn zákonů. Klíčové legislativní priority si nakonec koalice dala i přímo do své smlouvy.

„Očekávám, že v následujících týdnech ty návrhy zamíří do Poslanecké sněmovny, a to bude jedna z věcí která rozhodne, jak bude tato koalice úspěšná,“ míní Mrklas.

Praha čelí omezené kapacitě středních škol, magistrát přidal stovky míst

Za komunikaci s vládou chválí radu také politolog Lukáš Jelínek, a to i přesto, že ne vždy s ní pražští politici najdou společnou řeč. „Komunikace s vládou se zdá momentálně mnohem hladší než v předešlých dobách. Dobrá věc je, že se o těch problémech vůbec mluví, místo aby o nich probíhaly mediální přestřelky,“ konstatuje Jelínek.

Oba politologové naopak ale kritizují způsob, jakým radní pro školství Antonín Klecanda (STAN) komunikuje ohledně kapacit středních škol. „Zrovna kapacity na školách jsou jednou z oblastí, kde je možné rychle udělat alespoň pár důležitých kroků a myslím, že další dny a týdny ukážou, jestli je koalice v tomhle akceschopná,“ říká Mrklas. Jelínkovi se zase nelíbí, jakým způsobem se pražští politici v otázce středních škol vymlouvají a svalují vinu na různé strany.

Kdo je tady primátor?

Asi nejvíce kritizovaní byli členové nově vzniklé rady za kumulaci funkcí. V tomto ohledu ale došlo k značnému posunu k lepšímu. Náměstek pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09) skončil v čele Musea Kampa a kromě své funkce v radě mu zůstalo křeslo europoslance. Radní pro infrastrukturu Michal Hroza (TOP 09) již není nadále místostarostou v Praze 4 a na posty starostů slíbili rezignovat na červnových zastupitelstvech také radní pro školství a starosta Kolovrat Antonín Klecanda (STAN) a náměstkyně pro zdravotnictví, bydlení a sociální oblast a starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS).

Bohuslav Svoboda, který funkcí nasbíral nejvíce, opustil správní radu VZP, rezignoval na post předsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví, kde zůstal jen řadovým členem a vzdal se svého místa v petičním výboru i ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Zůstal tedy „jen“ řadovým poslancem a primátorem.

„Ten celkový obraz je již tak poškozený, že všichni musejí skutečně makat.“

Ladislav Mrklas, politolog

„Je dobrá zpráva, že se nechal k rezignacím přesvědčit, ale na jeho výkonu se to nijak zvlášť neprojevuje. Působí dojmem usmívajícího se monarchy, který nechává práci na svém okolí a jen blahosklonně kyne poddaným,“ sděluje Jelínek

„Mám také pocit, že se k pražským problémům vyjadřuje strašně málo a nekonkrétně a nechává to na náměstkovi pro dopravu Zdeňku Hřibovi (Piráti) a dalších náměstcích,“ dodává.

Podle Jelínka navíc Hřib působí ve veřejném prostoru mnohem výrazněji než současný primátor. Svoboda v reakci píše, že každý politolog má na svůj subjektivní názor neoddiskutovatelné právo a že není jeho úlohou ho hodnotit.

„Každopádně 1. náměstek primátora má ve své gesci dopravu, kde nyní probíhají důležité dopravní stavby včetně rekonstrukce Barrandovského mostu. Je tedy naprosto přirozené, že v mediálním prostoru má své nezpochybnitelné místo. Navíc, za mě je to především symbolem toho, že stabilita koalice, o kterou jsme usilovali a která byla postavena na vládním půdorysu právě s ohledem na vzájemnou spolupráci, funguje,“ sdělil MF DNES Svoboda.

Autor:
  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Ostrava sestřelila mistra v prodloužení a má mečbol. Nymburk slaví postup

23. dubna 2024  20:58,  aktualizováno  21:18

Nymburští basketbalisté suverénně zvítězili na palubovce Olomoucka 107:72 a čtvrtfinálovou sérii...

„Hlavák“ pod pokličkou. Územní změna má Pentě pomoci stavět nad nádražím

23. dubna 2024  19:11

Miliardový projekt může proměnit další část centra metropole. Kolejiště hlavního nádraží před...

Politou sochu rudoarmějce Praha restauruje, oprava vyjde na čtvrt milionu

23. dubna 2024  19:07

Sousoší Sbratření ve Vrchlického sadech, které na začátku dubna neznámý vandal polil rudou barvou,...

Výzvou bude naučit se pracovat s lidmi v důchodovém věku, říká personalista

23. dubna 2024

Premium Počet zaměstnanců na zelených pozicích, tedy v oblastech obnovitelných zdrojů energie, jako jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...