Muž spadl do lomu Malá Amerika, nahoru pak nemohlo ani 10 jeho zachránců

  • 8
Padesátiletý muž v sobotu dopoledne spadl do lomu Malá Amerika. Pád z patnácti metrů přežil, podle záchranářů byl při vědomí. Asi deset lidí se ho nejprve snažilo zachránit, všechny ale museli zpět dostat až hasiči. Zraněný byl transportován vrtulníkem do pražské nemocnice Motol se středně těžkým poraněním zad a hrudníku.

„Máme hlášený pád muže z patnácti metrů v lomu Malá Amerika. Je při vědomí,“ řekla iDNES.cz prvotní informace mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová. Vrtulníkem byl transportován do nemocnice s poraněním zad a hrudníku do Motola.

Nahoru z lomu muže vytáhli přivolaní hasiči, kteří následně pomohli i deseti lidem, kteří za zraněným slezli dolů. 

„Když jsme přijeli na místo, tak už mu dole pomáhalo dalších deset lidí. Muže jsme vytáhli z lomu ve vakuové matraci a následně byl transportován do Prahy. Pak jsme museli pomocí lezecké techniky vytáhnout i těch deset lidí, protože už se nedokázali dostat nahoru,“ popsal mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Policie nyní bude šetřit okolnosti pádu. Mluvčí středočeské policie Lucie Novákové uvedla, že 50letý muž pravděpodobně uklouzl a spadl do lomu. Není ovšem vyloučena jiná příčina.