Petr Bendl se dostal do čela kandidátky ODS jen díky těsné nadpoloviční většině.

Petr Bendl se dostal do čela kandidátky ODS jen díky těsné nadpoloviční většině. | foto: Josef Vostárek, MF DNES

Kalousek, Bendl, Grospič... Střední Čechy sázejí na politické matadory

  • 52
K volebním urnám bude moci jít ve Středočeském kraji zhruba milion Středočechů. Zatím se ukazuje, že hlavně pravicoví voliči často tápou, komu do Poslanecké sněmovny pomoci. Jenže ani strany, které o jejich hlasy budou usilovat, mnohdy nemají jasno, koho do boje vůbec vyslat.

Petr Bendl, který nakonec nejspíš povede kandidátku středočeské ODS, dokázal úterní vnitrostranické volby vyhrát až ve 12. kole a jen s těsnou nadpoloviční většinou hlasů.

O moc větší podporu nemá mezi svými kolegy ani sociálnědemokratická kandidátka. "Já pro tu kandidátku nehlasoval. Myslím, že mohla být pestřejší. Stejně se rozhodli i někteří další, poměr byl 16:6," řekl ve středu středočeský hejtman Josef Řihák.

Dominový efekt lídrů

Zatímco u ČSSD je už obsazení kandidátní listiny definitivní, středočeskou sestavu ODS bude ještě schvalovat celostátní vedení. Bendl přitom původně podle jedné z verzí vůbec lídrem být neměl.

Hovořilo se o předsedovi strany Martinu Kubovi. Ani on ale nepocítil silnou podporu regionální organizace, a tak se o post nakonec vůbec neucházel.

Středočeské kandidátky

ODS

1. Petr Bendl - lídr

2. Adolf Beznoska

3. Miroslav Bernášek

4. Tomáš Hrodek

ČSSD

1. Jan Hamáček - lídr

2. Milan Urban

3. Miloš Petera

4. Richard Dolejš

TOP 09

1. Miroslav Kalousek

2. Helena Langšádlová

3. Věra Kovářová

4. Nina Nováková

KSČM

1. Stanislav Grospič

2. Miloslava Vostrá

3. Jan Klán

4. Josef Vondrášek

Svoji kandidaturu v kraji si podle všeho rozmyslel i další stranický šéf. Podnikatel a předseda hnutí ANO Andrej Babiš chce raději přesvědčovat voliče v Praze. Bude tak bojovat s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, odborářem Jaroslavem Zavadilem v barvách ČSSD a exšéfkou Sněmovny Miroslavou Němcovou z ODS.

Babiše by v čele středočeské kandidátky mohl nahradit podnikatel Tomáš Březina. "Ano, určitě ho podpořím," napsal Babiš MF DNES na dotaz, jestli má Březina na post jedničky jeho důvěru. Rozhodovat o lídrech a kandidátkách bude výbor hnutí právě ve čtvrtek od 22 hodin.

Okamura stále váhá

Přesun lídrů téměř na poslední chvíli není podle politologa Jana Outlého nijak překvapivý.

"Strany tak reagují na konkurenční kandidátky s velkými osobnostmi. Jde i o tlak na protivníky," vysvětlil.

Jistá tak zatím není ani kandidatura Tomia Okamury. Přestože je senátorem za zlínský obvod, do středních Čech ho táhla touha utkat se právě s velkými politickými postavami - kromě Babiše a Kuby i s místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Lídrem pro kraj však nakonec zůstal jen ten třetí. "Miroslav Kalousek dostal sto procent hlasů od všech členů krajského vedení. Stejně jako celá kandidátka," uvedla krajská předsedkyně Helena Langšádlová, dvojka na kandidátce.

"Zatím se stále rozhoduji, kde nakonec budu kandidovat. Je to komplikované právě i kvůli tomu, jak se velká jména v ostatních stranách stěhují po regionech," řekl k tomu Okamura.

TOP 09 zveřejní definitivní podobu kandidátky ve čtvrtek. Musí ji totiž ještě, podobně jako u ODS, schválit celostátní vedení strany.

Komunisté už mají svou kandidátku v kraji hotovou i schválenou vedením. Vsadili na osvědčeného lídra Stanislava Grospiče.

Z menších stran lídra hledají ještě Zemanovci nebo zelení. "U nás je na jakákoliv jména brzy. Jasno bude po víkendu, kdy se sejdeme k jednání," uvedl místopředseda středočeských zelených Lukáš Tůma.

Lidovci už naproti tomu kandidátku mají i schválenou předsednictvem. Do jejího čela byl podle informací ČTK zvolen sociolog Ivan Gabal. Nahradil tak Lenku Ptáčkovou Melicharovou, která stranu vedla do parlamentních voleb v roce 2010.